Празнична трпеза остаје без мезе

Анита Јанковић Речевић
Празнична трпеза остаје без мезе

БАЊАЛУКА - Грађани који буду припремали мезу за предстојеће празнике мораће издвојити пуно више новца, јер су цијене сухомеснатих производа у посљедње двије године повећане и до 40 одсто па тако килограм чајне кобасице сада у просјеку кошта чак 25 марака.

Према најновијим подацима Завода за статистику РС грађани су у октобру 2021. године за килограм сувог свињског врата морали издвојити 16 марака, а прошли мјесец 6,63 КМ више.

Они који се одлуче да на трпези имају шункарицу мораће је платити 17,20 КМ, што је за 3,20 КМ више него прије само двије године.

И љубитељи мортаделе мораће дубље завући руку у џеп, а чајна кобасица постала је прави луксуз, јер од октобра 2021. године до октобра ове године поскупјела у просјеку за 7,22 марке.

У удружењима за заштиту потрошача кажу да ће празнична меза ове године бити засигурно оскудна, са најјефтинијом саламом и сиром, јер су месни деликатеси за већину грађана постали луксуз па ће у пршути, која кошта око 40 марака по килограму, уживати тек ријетки.

- Млади ће Нову годину дочекати у клубовима и кафићима, без мезе, само уз пиће, а они који буду славили у кући на празничној трпези ће имати углавном домаће суво месо и кобасице, будући да је свињокољ увелико у току те мало паризера, који је код нас постао навика. Скупе месне деликатесе рјеђе ће бити куповане - истиче за “Глас” извршна директорица приједорског удружења за заштиту потрошача “Дон” Муриса Марић.

Она је навела да су високе цијене свих производа промијениле и навике становништва у вези са славама.

- Домаћини све масовније славу своде на блиски круг пријатеља и рођака, а не као што је био случај прије три, четири године, када су за трпезом имали по 40-50 гостију. Послужење толиког броја људи изискује велики новац. Тако да цијене сада диктирају и број гостију. Најскромнија славска трпеза данас кошта минимално 1.000 КМ - казала је Марићева.

Власник прњаворске компаније “Тривас” Немања Васић каже за “Глас” да низ проблема оптерећује производњу, односно прераду меса.

- Скок цијена енергената на свјетском нивоу има значајну улогу у фази прераде, почевши од горива, гаса па до електричне енергије. Мада је основни разлог за поскупљење готових сухомеснатих производа раст цијена сировине, то јест меса. Понуда је смањена, а потражња остала иста па су примарни произвођачи подигли цијене. Плус што за потребе прераде нема довољно домаће производње меса па смо приморани на увоз углавном из Европе, гдје је дошло до значајног скока - наводи Васић и додаје да је појава афричке куге свиња додатно смањила понуду свињског меса у Српској.

Додаје да производи који долазе из погона компаније “Тривас” нису поскупјели у омјеру који показује статистика.

- Наши производи су у посљедње двије, три године у просјеку поскупјели између десет и 15 одсто. Нажалост, и даље ћемо бити везани за увоз, а уколико буде већих турбуленција у Европи, а много тога наговјештава да ће их бити, имаћемо озбиљније проблеме у бранши - казао је Васић.

Конкуренција

Немања Васић каже да се домаћи прерађивачи меса тешко носе са конкуренцијом из сусједних земаља.

- Произвођачи сухомеснатих производа из Србије и Хрватске имају нижу цијену сировине и веће подстицаје, а наше тржиште им је попут домаћег, јер увозе робу без царина. Они су ти који диктирају и цјеновнике наших готових производа, морамо се равнати с њима, иако смо у неповољнијем положају - појаснио је Васић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана