Празници прошли, прасићи појефтинили

Милош Васиљевић
Празници прошли, прасићи појефтинили

БАЊАЛУКА - Након што су прошли новогодишњи и божићни празници цијене прасића у Српској су пале па тако сада килограм живе ваге кошта око девет марака.

Цијене прасића крајем децембра су отишле у небо па је килограм живе ваге у просјеку коштао од 12 до 13 КМ, а понегдје и вртоглавих 15 марака.

Пад цијена ће се наставити, увјеравају фармери истичући да ће након Јовањдана, једне од најчешћих слава код нас, килограм живе ваге прасића пасти на осам марака.

То за “Глас Српске” потврђује предсједник Удружења узгајивача свиња Републике Српске Мишо Маљчић додавши да на фармама има довољно прасића.

- Фармери широм Српске има неколико дана спустили су цијену прасића на девет марака што је тренутно и реална цијена и мислим да ће се та цијена устабилити до Јовањдана, а већ у фебруару ће бити додатно повољнија  - рекао је Маљчић.

Према његовим ријечима, након турбулентне прошле године, када су се невоље смјењивале као на траци, вјерује да ће ова сезона донијети стабилизацију.

- Не зависимо само од себе, на многе факторе утиче и европско тржиште,  свједоци смо и великих протеста пољопривредника у Њемачкој. Заједно са Владом РС тражимо механизме за оживљавање домаћег свињогојства и имамо пуну подршку што нам пуно значи -  рекао је Маљчић. 

Вијест о појефтињењу највише је обрадовала грађане којима предстоји прослава крсне славе.

Један од њих је и Бањалучанин Марко Матић који за “Глас” истиче да је у мору поскупљења добра вијест када нешто појефтини.

- Цијена килограма живе ваге од 12, 13 марака и није била реална, али бих купио прасе и по тој цијени, јер не желим да прекидам традицију. Добро је да сам са куповином сачекао, јер ћу сад повољније проћи - казао је Матић.

Предсједник бијељинског Удружења потрошача “Звоно” Јован Василић казао је да је свако појефтињење у тешка времена добродошло, посебно онима који спремају прославу славе.

- Људи су се за празнике доста истрошили и већ су у трговинама мање гужве, људи пазе шта купују, а и отишла је већина наших људи из дијаспоре  - рекао је Василић.

Афричка куга

Према ријечима Мише Маљчића сточни фонд у Српској опоравиће се ако сви узгајивачи буду савјесни, а у Семберији на једном мјесту поново се појавила афричка куга.

- Сматрам да је то поново људски немар, али притискаћемо контролне органе  и инспекторе да се утврди ко је крив и да се  повећају казне, јер на том мјесту се не узгајају свиње од августа  -  рекао је Маљчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана