Права зима куца на врата: Од недјеље захлађење, снијег ће падати и у низиjама

ГС
Права зима куца на врата: Од недјеље захлађење, снијег ће падати и у низиjама

Нова година почела је неуобичајено топло уз несвакидашње температуре за почетак јануара, али, према најавама метеоролога, захлађење уз падавине широм БиХ прогнозирају се у данима пред нама.

Јачањем утицаја циклона са југозапада, сутра, у суботу нас очекује облачно и нестабилно вријеме уз падавине. Киша се током дана очекује у већем дијелу земље, које ће опет највише бити изражене у јужним, западним и сјеверозападним дијеловима, а најмање на истоку земље. На западу се, међутим, локално најављују и нешто јаче падавине.

Вјетар слаб до умјерен јужних смјерова, у Херцеговини и на западу БиХ локално могући повремено јаки удари југа. Јутарња температура 6 до 10, на југу до 13, дневна температура 10 до 15, локално до 17 степени Целзијуса.

На Божић, у недјељу, наставак облачног времена донијеће падавине у већем дијелу земље. Више падавина у другом дијелу дана и у вечерњим сатима.

Киша ће пријеподне на планинама сјеверозападне Републике Српске и ФБиХ продором хладнијег зрака прелазити у сусњежицу и снијег. Средином дана или послијеподне, даљим продирањем хладнијег зрака, сусњежица и снијег се очекује и у низинама на сјеверозападу, а касније навече и у ноћи на понедјељак (08.01.) снијега ће постепено бити у већем дијелу земље.

Снијега неће бити пуно, у низинама углавном два до пет центиметара, у вишим крајевима и на планинама пет до 10, локално до око 15 центиметара.

Од пријеподневних сати недјеље са сјеверозапада се очекује постепено јачање сјеверца који ће до ноћи на понедјељак широм земље бити повремено умјерен. Јутарња температура 2 до 7, на југу до 10 °Ц, дневна температура 6 до 12, локално на југу до 16 °Ц. Доласком хладнијег зрака са сјеверозапада температура у осјетном паду.

У понедјељак осјетно хладније и претежно облачно вријеме. У Херцеговини током дана локално могући сунчани периоди услијед јачања буре. У Републици Српској и ФБиХ локално слаб снијег. У јутарњим и пријеподневним сатима нешто више падавина, послијеподне и навече мање.

У понедјељак слаб до умјерен сјеверац, на западу БиХ већином умјерена бура уз локално јаке ударе. Јутарња температура -6 до 1, на југу до 7 °Ц, дневна температура -4 до 0, на југу до 10 °Ц.

У уторак, деветог јануара, на Дан Републике Српске можемо се припремити за престанак падавина и постепено смањење облачности. Разведравање најприје у уторак у Херцеговини и у Крајини, а од сриједе (10.01.) сунчаних периода ће бити и у осталим дијеловима Српске и ФБиХ.

Врхунац хладноће над нама је уторак када ће бити и најхладније, а од сриједе ће постепено долазити до пораста температуре по висини што ће нам вратити дневне температуре у плус, али ће уз ведрије ноћи у јутарњим сатима бити јачег мраза и минуса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана