Позната теслићка фирма "стеже каиш"

Данијела Бајић
Позната теслићка фирма "стеже каиш"

ТЕСЛИЋ - Да би одржала ликвидност, теслићка “Дестилација”, која је прошлу пословну годину завршила са позитивном нулом, припрема мјере штедње које би, између осталог, могле довести и до смањења броја запослених.

Директор овог предузећа, чије је пословање још прошле године уздрмала криза на европском тржишту, Зоран Шкребић казао је за “Глас Српске” да купаца из иностранства нема ни за лијека те да посла за сада имају свега за непуна два мјесеца, што поново доводи у питање рад ове хемијске индустрије.

- Чинимо све што је могуће да нађемо замјенске купце за оне који су прекинули или привремено зауставили пословање. Ситуација је јако тешка и свјесни смо да нас чека година пуна изазова. У намјери да опстанемо и у наредном периоду, одлучили смо се на мјере штедње, које ће бити познате до краја мјесеца - рекао је Шкребић.

Додао је да им највећи проблем представља то што сви инострани партнери траже смањење цијена производа за ову годину, док трошкови на домаћем тржишту не престају да скачу.

- Плате не можемо смањити, али је реално да ће бити смањења броја запослених. На који начин и у којем броју, то ћемо знати кроз два-три мјесеца. Оно што је сигурно, производњу ћемо прилагодити оптималном капацитету, уз што мање трошкове - казао је Шкребић и истакао да је у овом предузећу тренутно запослено 320 радника те да трошкови морају бити смањени за најмање десет одсто.

Шкребић је нагласио да ће према првом обрачуну трошкови “Дестилације” због повећања најниже плате на годишњем нивоу порасти за минимално 700.000 марака.

- Због повећања минималца ми смо морали све плате да подижемо. И то је само један у мору проблема - казао је Шкребић.

Колико је претходна година била тешка, нагласио је он, најбоље говори чињеница да су укупни приходи од продаје сирћетне киселине, дрвеног угља и брикета пали за 25 одсто у односу на годину раније.

- Количински пад на угљу је 55 одсто, а на брикету 34 одсто. Све је то утицало на комплетно пословање и ликвидност предузећа. Међутим, и даље успијевамо да редовно измирујемо своје обавезе, а и плате су редовне. Настојаћемо да тако остане и у наредном периоду - рекао је Шкребић.

Према његовим ријечима, криза је највише потресла тржишта Швајцарске, Аустрије и Њемачке, гдје су иначе до сада пласирали велике количине својих производа.

- Једина добра ствар је то што имамо основне сировине. Складишта су пуна. То нам даје вјетар у леђа - казао је Шкребић.

Претходних година је “Дестилација”, наглашава он, више од 60 одсто производа продавала чим изађу из погона, док се остатак паковао и чекао сезону, која ускоро почиње.

Капацитет

Капацитети на годишњем нивоу теслићке “Дестилације”, која постоји 127 година, су 14.000 тона дрвеног угља, 4.000 тона брикета дрвеног угља и око 1.000 тона сирћетне киселине разних концентрација.

Све производе искључиво од дрвета и 85 одсто њихове робе завршавало је у иностранству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана