Позивом на 1415 помозимо народу на Банији

Срна
Позивом на 1415 помозимо народу на Банији

БАЊАЛУКА - Позивом на хуманитарни број 1415 грађани Републике Српске могу помоћи изградњу бар једне куће на подручју Глине, гдје народ Баније већ трећу зиму проводи у неусловним просторијима и контејнерима, рекао је данас кооридинатор акције "Хуманитарни број 1415 - Помозимо Банији" Љубинко Спасојевић.


"Позивом на број 1415 дарујемо једну КМ народу Баније. Идеја је да Бањалука која зна шта значи земљотрес, и зна колико су јој тада помогли сви, направи бар једну кућу. Стога, будимо хумани, будимо људи. Број је активан у жМ:телж мрежи до краја јануара", рекао је Спасојевић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је рекао да је хуманитаран број активан од 1. јануара, те да су у ову акцију кренули у сарадњи са Удружењем "Људи за људе", на чијем челу је Бранка Бакшић Митић, замјеник градоначелника Глине.

Спасојевић наводи да је ситауција на Банији заиста тешка, истичући да је за двије године држава направила само шест кућа, док је 45 кућа направио невладин сектор, на исти начин као што Бањалука покушава да помогне.

"Наша би кућа била 46. кућа. Циљ је да прикупимо средства и изградимо бар једну", рекао је Спасојевић.

Он је навео да се дио акције који се односи на хуманитарни броја 1415 траје до 31. јануара, те да ће бити продужена и након 31. јануара, све док се не скупи износ средстава да се направи бар једна кућа, те додао се цијена монтажних кућа креће око 15.000 до 20.000 евра.

Предсједник Удружења грађана "Мозаик пријатељства" Мирослав Субашић је рекао да је број 1415 јако важан, истичући да је до сада прикупљено 7.500 КМ и позвао грађане Бањалуке да позивом на број помогну народу на Банији.

Он је рекао да је за једну кућу потребно 15.000 евра и да свако може да назове 1415.

"Позовите 1415, не смијемо да заборавимо да смо били гладни и жедни и да смо и ми имали земљотрес. Људи на Банији јако тешко живе", рекао је Субашић, те позвао и институције Српске да помогну народу на Банији.

Разоран земљотрес погодио је 29. децембра 2020. године Хрватску, а највише су страдали Петриња, Глина и Сисак.

У земљотресу јачине 6,3 степена Рихтерове скале погинуло је седморо људи, међу којима и дванаестогодишња дјевојчица, много људи је повријеђено, а материјална штета је огромна. Овај земљотрес осјетио се у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана