Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила

СРНА
Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Хигијенско-епидемиолошка служба Дома здравља Источно Сарајево апелује на родитеље чија дјеца нису примила вакцину против малих богиња /морбила/ да се јаве и закажу термин за вакцинацију.

Из Дома здравља подсјећају да је крајем априла на подручју општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа почела епидемија малих богиња те да је вакцинација ММР вакцином једина мјера којом се епидемија може зауставити.

У саопштењу се напомиње да са очетком школске године уобичајено долази до погоршања епидемиолошке ситуације респираторних заразних болести, па и морбила, те истичу да је поражавајући податак да је од 250 дјеце рођене 2022. године, само 39 примило прву дозу ММР вакцине.

Дом здравља "Источно Сарајево" континуирано спроводи вакцинацију дјеце, како оне која долазе редовно, тако и дјеце која нису на вријеме примила вакцину.

У саопштењу наводе да се за дјецу до седам година родитељи могу јавити у Службу педијатрије на број телефона: 057/343 - 318, а преко седам година у Хигијенско-епидемиолошку службу на број телефона 057/230 – 456.

Морбили су озбиљна заразна болест. На 20 обољелих једно ће добити упалу плућа, а на 1.000 обољелих једно умире. Осим тога, обољење од морбила брише имунолошко памћење за болести за које су претходно стекли имунитет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана