Позив фриленсерима да пријаве приходе

Срна
Foto: Arhiva

БАЊАЛУКА - Пореска управа Републике Српске позива пореске обавезнике који остварују приходе из иностранства, укључујући и оне од услуга остварене удаљеним радом /фриленсери/, да те приходе пријаве Пореској управи, као и да региструју дјелатности које обављају.

"Обавјештавамо пореске обвезнике да Пореска управа располаже подацима о оствареном приливу средстава путем интернет сервиса за финансијско плаћање као што је пејпал  и други, у претходном периоду, а по рачунима отвореним код овлаштених субјеката за платни промет на територији Републике Српске и БиХ", саопштено је из Пореске управе.

У саопштењу напомињу да су сви порески обвезници, који остварују приходе из иностранства, дужни поднијети одговарајуће пријаве надлежној подручној јединици Пореске управе ради пријаве дохотка оствареног у претходном периоду, у за то законски предвиђеном року.

Из Пореске управе позивају пореске обвезнике који остварују приходе из иностранства, да пријаве те приходе и себе не доведу у ситуацију да сносе санкције, јер непријављивање оствареног дохотка подлијеже прекршајној одговорности, као и евентуалној кривичној одговорности.

Пореска управа подсјећа да је у неколико наврата већ позивала пореске обвезнике који остварују приходе из иностранства, а који при томе не пријављују и не плаћају пореске обавезе, те који нису регистровани за обављање дјелатности, да уреде своје пословање у складу са позитивним законодавством Републике Српске у овој области.

У саопштењу се наводи и да циљ Пореске управе није кажњавање пореских обвезника већ увођење њиховог пословања у легалне, законске оквире, и елиминисање нелојалне конкуренције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана