Позив фармерима да се пријаве за интервентни откуп свиња

Г.С.
Позив фармерима да се пријаве за интервентни откуп свиња

БАЊАЛУКА - У складу са одлукама Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске град Бијељина позвао је фармере да се пријаве за интервентни откуп и клање свиња у подручју угроженом афричком кугом.

У саопштењу се наводи да је циљ интервентног откупа да се смањи број свиња у угроженом подручју, а тиме и домаћинстава која могу бити погођена афричком кугом.

Посебно се апелује на мале и средње произвођаче који у својим домаћинствима имају до 50 товних свиња тежине од 80 до 120 килограма, или свиња ван класе, да се пријаве градском Одјељењу за пољопривреду лично или на број телефона 055/233-428.

Мјере у зараженом и угроженом подручју спроводе се у складу са Правилником о мјерама за рано откривање, дијагностику, спречавање ширења, сузбијање и искорјењивање заразне болести афричке куге свиња, који је донијело Министарство, а под надзором ветеринарског инспектора.

У складу са овим правилником, ветеринарски инспектор може да одобри упућивање свиња на хитно клање у клаонице које се налазе у зараженом и угроженом подручју, то су "Код Миленка", "Глобус" и "ЗП Комерц".

Према упутству ресорног министарства сви заинтересовани пољопривредни произвођачи треба да се са захтјевом јаве подручним канцеларијама владиног Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, како би ветеринарски инспектор могао спровести процедуру утврђивања нивоа ризика на основу биосигурносних мјера на самој фарми, организовати узорковање и упутити животиње на клање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана