Позив да се на вријеме предају финансијски извјештаји

Срна
Позив да се на вријеме предају финансијски извјештаји

БАЊАЛУКА - Вршилац дужности директора Агенције за посредничке информатичке и финансијске услуге /АПИФ/ Горан Бобар позвао је данас све обвезнике да на вријеме, до 28. фебруара, предају финансијске извјештаје за прошлу годину.

Он је рекао новинарима у Бањалуци да је законом предвиђено да контролу предаје финансијских извјештаја обавља Пореска управа, која ће ове године интензвније радити на томе.

Бобар је навео податке по којима је у прошлој години 10.400 привредних друштава предало, док њих 7.600 нису предали финансијске извјештаје.

"Велики број привредних друштава не предаје извјештаје, иако је законом то предвиђено, што представља проблем и за пројектовање буџета, планирање, извјештавање и друго, јер се не располаже са довољно квалитетних података", додао је Бобар.

Руководилац службе продаје у АПИФ-у Владимир Благојевић рекао је да је у прошлој години у Српској било новоосновано 1.046 пословних субјеката, што је за 190 више у односу на 2021. годину.

Према његовим рјечима највише новооснованих пословних субјеката у прошлој години било је у дјелатности производње електричне енергије, затим у дјелатности савјетовања.

Благојевић је навео да је од укупног броја новооснованих субјеката у прошлој години највећи број број страних оснивача, њих 113, било из Србије, затим 82 из Словеније, по 24 из Аустрије и Хрватске, 17 из Русије.

Он је додао да је у прошлој години угашено 246 пословних субјеката, или за 35 мање него у 2021. години, као и да је у прошлој години било покренуто 75 стечајних поступака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана