Позитивни резултати посјете делегације руске Свердловске области Републици Српској

Срна
Позитивни резултати посјете делегације руске Свердловске области Републици Српској

КРУПА НА УНИ - Ректор Уралског федералног универзитета "Борис Јељцин" Виктор Кокшаров рекао је Срни да су резултати посјете делегације руске Свердловске области Републици Српској веома позитивни, те да су одржани састанци са премијером Српске Радованом Вишковићем и представницима више министарстава.

Кокшаров је навео да је руски универзитет потписао споразум са Универзитетом у Бањалуци, те да очекује да ће у будућности почети студентске размјене.

"Очекујем и да ће бити одржане заједничке научне конференције, те да ћемо моћи да сарађујемо у области иновација", рекао је Кокшаров данас у Хашанима гдје је присуствовао манифестацији "Отворена башта сљезове боје".

Он је навео да је крајем новембра-почетком децембра планирана посјета руководства бањалучког Универзитета Уралском када ће бити дефинисани даљи кораци сарадње.

"У Бањалуци смо се срели и са представницима Универзитета Источно Сарајево којима ће у наредном периоду бити понуђена сарадња. Пријатно смо изненађени колико су овдје људи гостољубиви, колико су нас топло примили. Одушевљени смо и биће нам задовољство да сарађујемо", рекао је Кокшаров.

Према његовим ријечима, студенти на размјени имаће прилику да добију најбоља знања на универзитетима, те да раде у лабораторији.

"Сматрамо да наша сарадња треба да крене од младих људи зато што су млади будућност", рекао је Кокшаров.

Он је објаснио да ће број студената зависити од интересовања, те да студенти из Републике Српске могу студирати по постојећем програму за пријем страних студената у Руску Федерацију.

"Може бити и интерни договор универзитета да једнак број студената дође у Руску Федерацију и Бањалуку", рекао је Кокшаров и додао да је Амбасада Руске Федерације спремна да даје стипендије српским студентима, посебно за мастер и докторске студије.  

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана