Поздрављено усвајање дефиниције антисемитизма на иницијативу Додика

СРНА
Поздрављено усвајање дефиниције антисемитизма на иницијативу Додика

ЊУЈОРК - Конференција предсједника великих америчких јеврејских организација поздравила је то што је Предсједништво БиХ, на иницијативу српског члана Милорада Додика, усвојило дефиницију антисемитизма Међународне алијансе за сјећање на Холокауст.

"БиХ се придружила 37 држава, те више стотина академских институција, локалних администрација, невладиних организација и других тијела у подршци најауторитативнијој и међународно признатој дефиницији антисемитизма", наводи се у саопштењу руководства Конференције предсједника великих америчких јеврејских организација.

У саопштењу се истиче да је дефинисање антисемитизма кључан корак у ефикасној борби против тога.

"Унапријед се радујемо што ће БиХ интегрисати смјернице дефиниције Међународне алијансе за сјећање на Холокауст у свој образовни систем и што ће их примјењивати у случају говора мржње и снажно охрабрујемо остале да то чине прихватањем или усвајањем пуне дефиниције као кључног инструмента у глобалној борби против антисемитизма у свим облицима", додаје се у саопштењу.

Саопштење су потписали предсједник и потпредсједник Конференције предсједника великих америчких јеврејских организација Дијана Лоб и Малколм Хонлејн и директор Конференције Вилијам Дероф.

Предсједништво БиХ усвојило је 22. јуна правно необавезујућу дефиницију антисемитизма на иницијативу српског члана Предсједништва Милорада Додика.

Додик је раније саопштио да се БиХ на овај начин придружила групи преко 30 земаља Европе и свијета које су прихватиле ту дефиницију.

Према његовим ријечима, антисемитизам је одређено виђење Јевреја које се може изразити као мржња према Јеврејима.

"Реторичке и физичке манифестације антисемитизма усмјерене су према Јеврејима и појединцима који нису Јевреји, њиховој имовини, институцијама и религијским објектима јеврејске заједнице", истакао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана