Пожар на Врбањским брдима под контролом, не угрожава домаћинства

Срна
Пожар на Врбањским брдима под контролом, не угрожава домаћинства

БАЊАЛУКА - Пожар на Врбањским брдима, код Бањалуке, под контролом је и не угрожава домаћинства, али гашење отежава неприступачан терен и вјетар, рекао је Срни командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Мирослав Малинић.

Он је истакао да гашење пожара који је активан од петка, 29. јула, увече отежава специфичан терен, тако да на одређеним површинама долази до појаве подземних пожара.

Малинић каже да сваки дан угасе пожар, али послије подне почне вјетар, који поново активира ватру.

"Гасимо из дана у дан. Искрено се надам ћемо успијети угасити, на крају крајева гасићемо док не угасимо. Једино што је ствар у томе што исцрпљујемо своју снагу, морамо мијењати људе, зато што не могу бити ту људи данима", каже Малинић.

Он је потврдио да се тренутно на терену два возила Ватрогасне бригаде и десет ватрогасаца, као и радници Шумског газдинства Бањалаука.

"Послије подне им шаљемо замјену када ће се укључити и Добровољно ватрогасно друштво Врбања", навео је је Малинић.

Он истиче да ватрогасне екипе возилима дођу докле могу, а онда по два до три километра носе 25 литара воде на леђима и гасе тако пожар.

"И ми бисмо највише вољели да можемо прићи до пожара са 10.000 литара воде и да онда можемо да гасимо", каже Малиновић.

Он је напоменуо да је сличан пожар на овом локалитету био и прије 20 година, те да је и тада борба са вареном стихијом трајала три дана. "Ја сам тада био млади ватрогасац и сјећам се тога јако добро, као и већина мојих колега", каже Малинић.

Према подацима Ватрогасне бригаде Бањалука, током овог љета, ватрогасци дневно у просјеку имају четири до пет пожара, а од почетка године имали су укупно 670 интервенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана