Повучене одређене серије "лорсилана"

Срна
Foto: Агенције

САРАЈЕВО- Одређене серије лијека "лорсилан" таблете повучене су са тржишта БиХ због сумње у неисправност квалитета, речено је Срни из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Из Агенције су навели да су данас примили обавјештење о превентивном повлачењу одређених серија лијекова "лорсилан" и то таблете од један милиграм и од 2,5 милиграма, произвођача "Фармавита" Сарајево.

Спорне серије повучене су из велепродаје, апотека и здравствених установа. Произвођач је обавијестио Агенцију за лијекове и медицинска средства БиХ да ће након проведене истраге бити донијета коначна одлука о употреби овог лијека.

Агенција ће у складу са законском обавезом и дефинисаним упутствима која се примјењују у овим ситуацијама предузети све неопходне мјере ради заштите јавног здравља становништва БиХ.

Пратећи активности које се проводе у ЕУ, Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ наложила је носиоцу дозволе/произвођачу лијека "фолкодин" за тржиште БиХ достављање приједлога мјера поводом одлуке Европске комисије о повлачењу овог лијека.

Из Агенције подсјећају да је Европска комисија у марту донијела одлуку о повлачењу са тржишта свих земаља чланица ЕУ готово свих лијекова са активним састојком фолкодин.

Лијек фолкодин има дугогодишњу примјену у третману сувог кашља, али је због потенцијалне алергијске реакције пацијената који се подвргавају анестезији, који су у претходних 12 мјесеци примали овај лијек, донијета одлука о повлачењу, наводе из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

На тржишту БиХ доступан је готов лијек са активним састојком фолкодин капсула 10 милиграма произвођача "Алкалоид" Скопље.

Агенција ће оцијенити предложене мјере и наложити наредне активности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана