Повријеђени у саобраћајним незгодама едукују средњошколце: Промили нису адреналин, већ пут ка трагедији

Милијана Латиновић
Повријеђени у саобраћајним незгодама едукују средњошколце: Промили нису адреналин, већ пут ка трагедији

БАЊАЛУКА - Вожња у пијаном стању или у аутомобилу са возачем који је попио чашицу више није шала, ни адреналин, већ сигуран корак ка трагедији. И док средњошколцима који тек треба да сједну за волан причамо приче које су нам преокренуле животе, учионицама одзвања само мук.

Тим ријечима за “Глас Српске” своје приче почињу Бојан Шувира и Дејан Трнинић, учесници у пројекту “Кад се живот преокрене”. Циљ пројекта који реализује Агенција за безбједност саобраћаја РС јесте да допру до што више ученика како би им скренули пажњу на опасности које вребају у саобраћају, посебно када се вожња “зачини” којом чашицом више.

- Настрадао сам као сувозач. Имао сам 21 годину. Враћали смо се из ноћног провода нас четворица, сви у видно пијаном стању. Возач је дивљао путем и преврнули смо се. Повриједио сам вратни пршљен и остао инвалид - прича тридесетогодишњи Шувира. У вријеме када је доживио незгоду и он и његови другари мислили су да је њихово понашање занимљиво, данас је свјестан да је било све, само не занимљиво.

- То је секунда ка изгубљеном здрављу и животу - казао је Шувира и додао да средњошколци који пажљиво слушају, након што исприча своју причу, остају без текста.

Са тек навршених 19 година и мање од године возачког искуства саобраћајну незгоду у којој је повриједио кичмену мождину доживио је и Трнинић.

-  Данас, 22 године касније, након четири операције и четири године у инвалидским колицима те дуготрајне рехабилитације, и даље сносим посљедице тог кобног дана јер ходам уз помоћ штака и ортопедских помагала - испричао је Трнинић. Реакције из школа у којима је говорио о ономе што му се догодило су изнад очекивања.

- Потпуно искрено свједочење некога ко је био њиховог узраста када је сопственом кривицом изазвао саобраћајну незгоду наилази на одличне реакције, не само ученика већ и професора. Готово да нема средине гдје се нису десиле несреће са трагичним исходима у којима су актери били ученици и матуранти, а поједини су током дискусије сами признали да се неодговорно понашају у саобраћају, али да ће добро размислити о посљедицама када наредни пут сједну у аутомобил - казао је Трнинић.

Поштовање ограничења брзине, избјегавање вожње под дејством алкохола, везање појаса, те избјегавање коришћења мобилног телефона у вожњи основна су правила безбједности у саобраћају на која апелује и Никола Торбица из Агенције за безбједност саобраћаја РС.

- Циљ пројекта је да едукујемо ученике завршних разреда средње школе који су на прагу полагања возачког испита. Осмислили смо то на начин да причамо о безбједности у саобраћају, али су у фокусу особе које су у саобраћају доживјеле незгоду  која је за посљедицу оставила инвалидитет - рекао је Торбица нагласивши да током овог и наредног полугодишта планирају да одрже предавање у школама у 15 локалних заједница.

Пијане наочаре

Никола Торбица је испричао да на крају сваког предавања млади имају прилику да испробају пијане наочаре.

- Оне симулирају утицај алкохола, првенствено на вид. Задамо им неке задатке, на примјер да ухвате оловку или лоптицу, међутим, са тим наочарама могу да реагују брзо, али не и прецизно - рекао је Торбица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана