Повратници у Мостару у страху: Бачени камен удар на суживот

Милош Васиљевић
Повратници у Мостару у страху: Бачени камен удар на суживот

МОСТАР - Забринутост на лицима мостарских Срба не јењава ни три дана након што је у насељу Бијело Поље каменована кућа породице Шантић, а немиле сцене које се дешавају у посљедње вријеме потврђују да српски народ није добродошао на вјековно огњиште.

Напад на најрадоснији хришћански празник - Божић, према ријечима добро упућених, буди оправдану сумњу да разлог лежи у националној основи.

Немир међу мјештанима и даље је присутан, прича за “Глас Српске” замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић те додаје да је све што има српски предзнак одмах у проблему.

 - Недопустиво је да било који човјек у БиХ осјећа несигурност и страх у данашње вријеме те да је изложен једном таквом догађају, а још више боли јер напади долазе са огњишта. Тужно је да се то десило на велики празник, а очигледно је да није случајно - рекао је Миливојевић.

Према његовим ријечима, у посљедње вријеме свима су уста пуна мултиетичности и мултикултуралности, али нажалост, како каже, слика града, догађаји и стварно стање показују супротно.

- Зато ме и плаше те приче о заједништву, које постају лицемјерство. Овакви примјери показују да има и оних који једни другима желе да науде - рекао је Миливојевић.

Српске повратнике у граду на Неретви овакви испади враћају у нека ружна времена.

 - Страшно је да су овакве поруке дошла било када, а не три деценије послије немилих догађаја и малобројни Срби који су се вратили на овакав начин добијају јасан сигнал да се у свом граду и на огњишту не могу осјећати сигурно - рекао је Миливојевић.

Поражавајуће је што се немиле сцене понављају из мјесеца у мјесец, а још горе је то што за вандализам нико никада, у највећем херцеговачком граду није одговарао.

 - Зидови гробаља исписани су погрдним и застрашујућим графитима, уништавају нам богомоље, звона и свјетла на црквама гасе, а сада смо дошли и до тога да су се неки дрзнули толико да нападну и на куће и домове, приватну имовину, у овом случају старе и незаштићене особе. Не могу вјеровати да неко може бацити ружну мисао, а поготово камен на кућу старице, јер је и она нечија мајка, баба и сестра - рекао је Миливојевић.

Парох бјелопољски Небојша Радић рекао је за “Глас Српске” да с обзиром на чињеницу да се напад десио на Божић, а не на неки други дан, сумњају да је на националној основи.

- Ту су три српске куће Шантића у једном дворишту и у једној од њих живи стара бака која је готово непокретна и каменом су разбили прозор - рекао је Радић, додавши да су до сада три пута обијали његову кућу, а исто толико пута и цркву.

Радић је још једном све људе позвао да се смире тензије па се пита да ли је у питању можда и револт због дешавања у Српској претходних дана, односно у Поточарима и Власеници.

 - Осуђујем и то што је урадио мој народ, згрожавам се на то, јер та наша браћа не мисле добро нама што живимо у ФБиХ - рекао је Радић.

Разочарење

Према ријечима Небојше Радића православни свештеници у граду на Неретви пропагирају мир, а уједно труде се да буду главна карика и повезница између Бошњака и Хрвата, највише за вријеме празника. Ипак, оно што га је највише забољело је реакција тамошњег МУП-а која је изостала.

- Полицајци су само дошли, направили кратак записник, нису радили ни увиђај, нити су се потрудили да саслушају комшије. То нас је разочарало као људе који желе добро свима - рекао је Радић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана