Благојевић: Повећање цијена репроматеријала дефинисати уговором

srna
Foto: agencije

БАЊАЛУКА - Привредници у Републици Српској који се суочавају са проблемом константног повећања цијена репроматеријала на свјетском тржишту овај проблем могу избјећи према правилима дефинисаним у Закону о облигационим односима, истакао је портпарол Привредне коморе Српске Владимир Благојевић.

"Како би се ријешио овај проблем, потребно је да уговорни органи у наредном периоду обавезно уносе одредбу о промјењивости цијена", рекао је Благојевић Срни.

Благојевић је навео да су међусобна права и обавезе учесника у грађењу у Републици Српској дефинисани Законом о облигационим односима, који даје могућност повећања уговорене цијене у зависности од повећања цијене елемената.

"Овај закон дефинише опције за уговарање цијене по јединици мјере или у укупном износу за цијели објекат, а јасно су дефинисани и услови под којима може доћи до измјена повећања уговорене цијене", појашњава Благојевић.

Благојевић подсјећа да су предузећа из ове области која су се пријавила на јавне позиве, односно тендере за извођење радова, конкурисала према цијенама материјала које су у том моменту биле актуелне на тржишту.

"Имајући у виду чињеницу да цијене грађевинског репроматеријала расту скоро свакодневно, а да већи број пројеката није реализован одмах након потписивања уговора, већ је рок извршења радова пролонгиран из различитих, објективних разлога жалби на тендере, промјене документације, привредници нису у могућности реализовати преузети посао по раније уговореној цијени“, каже Благојевић.

Када су у питању грађевински радови које финансира неко јавно предузеће, локална самоуправа, Република Српска или институције БиХ, Благојевић каже да се спроводе конкурси или тендери за избор најповољнијих извођача у складу са Законом о јавним набавкама БиХ.

Благојевић је рекао да у овом закону, између осталог, пише да се цијена наведена у најповољнијој понуди, као и услови утврђени у тендерској документацији не могу мијењати, осим изузетно, ако то није наведено одредбом о промјењивости цијена у тендерској документацији, када се и та одредба уноси у уговор о јавној набавци. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана