Повећан број особа са респираторним инфекцијама

Срна
Повећан број особа са респираторним инфекцијама

ТРЕБИЊЕ - Повећан број пацијената са симптомима акутних респираторних инфекција јавља се у Дом здравља у Требињу, углавном имају симптоме прехладе и грипа, али међу њима нема хоспитализованих, изјавила је Срни епидемиолог Јелена Дурић.

Дурићева је навела да су изазивачи акутних респираторних инфекција у овом периоду риновируси, вируси грипа, параинфлуенце, различите врсте корона вируса, међу њима и ковид, аденовируси и слични.

"Повећан је број особа које се јављају у амбуланте, а углавном имају симптоме прехладе, код одраслих без повишене тјелесне температуре, симптоми су кијавица, сузење, цурење из носа, главобоља, дрхтавица. То су симптоми који трају између два и седам дана", рекла је Дурићева.

Она је додала да код неких особа постоје симптоми слични грипу, са наглим скоком тјелесне температуре, малаксалошћу.

"Кад је ријеч о вирусу корона, садашња ситуација је таква да се мали број особа тестира ПЦР тестовима на ковид, што значи да имамо подрегистрацију и број обољелих је сигурно већи него што се чини", рекла је Дурићева.

Она је истакла да тренутно у Требињу нема хоспитализованих особа са тешким акутним респираторним инфекцијама, а препоручује мјере превенције, нарочито вакцинацију.

"Дом здравља је добио бивалентну нову вакцину против ковида, који у себи садржи вухански сој и омикрон сој, па позивамо становништво да се вакцинише. Сви који су примили бар двије дозе вакцине, а од друге дозе је прошло више од три мјесеца могу у Дому здравља Требиње да приме и трећу дозу вакцине `модерна` уз заказивање у Хигијенско-епидемиолошкој служби", рекла је Дурићева.

Она је навела да су у требињском Дому здравља дали више од 700 вакцина против грипа, којих више нема.

Дурићева је напоменула да су се у Србији појавили случајеви оболијевања од малих богиња, наводећи да ће се вјероватно појавити и у Српској, те је позвала све родитеље који још нису вакцинисали дјецу ММР вакцином да се ради тога јаве у Хигијенско-епидемиолошку службу Дома здравља Требиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана