Повећан број "Фриленсера" који не плаћају порез

Срна
Foto: arhiva

БАЊАЛУКА - У Републици Српској повећан је број лица која приходе остварују из иностранства, а притом не пријављују и не плаћају пореске обавезе, нити су регистровани за обављање такве дјелатности, речено је Срни у Пореској управи Републике Српске.

Најчешће је ријеч о дјелатностима и услугама као што су развој софтвера, веб дизајн, дигитални маркетинг, графички дизајн, фотографија, архитектура, часови страних језика, "јутјубери“ и слично, навели су у Пореској управи. За пружање ових услуга најчешће се користе платформе попут "Гугл едс", "Апворк" "Би криејтив"  и друге, при чему се користе интернет сервиси за финансијско плаћање попут "Пеј пел"  или се чак користе платне картице.

У Пореској управи су напоменули да су још 2017. године позвали сва физичка лица која по било ком основу остваре приход из иностранства, укључујући и приходе од пружања ИТ услуга, односно приходе остварене удаљеним радом /фриленсери/, на које није плаћен порез по одбитку, да су дужна да тај приход пријаве и плате прописани порез на доходак.

Подсјетили су да је Законом о порезу на доходак дефинисан порески третман доходака који физичко лице оствари по било ком основу, укључујући и доходак који остваре радом од куће за инопартнере, на начин да и та физичка лица имају статус пореског обвезника. То значи, појаснили су у Управи, да су дужна да пријаве тај доходак и да плате порез на остварени доходак. Овакав порез обрачунава се по стопи од 10 одсто на износ оствареног прихода, а уплата пореза врши се на рачуне јавних прихода Републике Српске са бројчаном ознаком врсте прихода 711118-Порез на остали доходак.

"Тако на примјер, на остварени приход од 1.000 КМ, физичко лице, у овом случају фриленсер, плаћа порез на остали доходак по стопи од 10 одсто, који у наведеном примјеру износи 100 КМ", појаснили су у Пореској управи. Напоменули су да се лица која остварују доходак из иностранства могу регистровати за обављање дјелатности код надлежних општинских или градских органа управе, као самостални предузетници, у складу са Законом о занатско предузетничкој дјелатности, те као привредно друштво у складу са Законом о привредним друштвима.

Када је ријеч о казненим одредбама, Законом о пореском поступку предвиђена је новчана казна од 500 КМ до 1.500 КМ за физичко лице, укључујући и "фриленсере“, који не поднесу пореску пријаву. Пореска управа је позивала физичка лица која по било ком основу остваре приход из иностранства, на који није плаћен порез, да тај приход пријаве и плате порез на доходак, те на тај начин своје услуге пребаце у легалне токове и избјегну евентуалне санкције.

"Сматрамо да пореским обвезницима није у интересу да сносе евентуалну прекршајну или чак кривичну одговорност за непоштовање пореских прописа", навели су у Управи. Истакли су и да циљ свакако није кажњавање пореских обвезника, већ увођење њиховог пословања у легалне, законске оквире и елиминисање нелојалне конкуренције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана