Потврђена заинтересованост за јачање сарадње у образовању

Срна
Потврђена заинтересованост за јачање сарадње у образовању

БЕОГРАД - Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић и министар просвјете Србије Бранко Ружић су на састанку у Београду још једном недвосмислено потврдили заинтересованост за наставак јачања и унапређења сарадње у области образовања.

На састанку одржаном у згради парламента Србије министри су разговарали о резултатима досадашње сарадње и примјерима добре праксе, с циљем наставка јачања међусобних односа и унапређења сарадње између Србије и Српске, у складу са успостављеним специјалним паралелним односима из 2006. године и на основу свих до сада реализованих активности, пројеката и потписаних споразума.

Стојичићева је оцијенила да постоји успјешна сарадња, која ће у наредном периоду бити додатно оснаживана - у најбољем интересу образовних система у Републици Српској и Србији, саопштено је из Министарства просвјете Српске.

Она је рекла да је захвална Влади Србије за финансијску подршку за улагање у предшколске и школске установе.

Стојичићева је истакла да постоји добра сарадња и на нивоу педагошких завода Републике Српске и Србије, а посебно у области усклађивања наставних планова и програма из предмета од националног значаја.

Она је навела да ће се у наредном периоду заједничке активности односити на размјену знања и искустава у вези са развојем квалитетне практичне наставе и дуалног образовања за ученике средњих стручних школа, те размјену искустава у вези са усклађивањем образовања са тржиштем рада.

Саговорници су констатовали да ће радне групе два министарства у наредном периоду размотрити све теме досадашње и будуће сарадње у области образовања, а на састанку је истакнуто а се сарадња додатно може унаприједити кроз израду новог споразума о сарадњи у области предшколског, основног и средњег васпитања и образовања и у области образовања одраслих.

Ружић је истакао важност унапређења сарадње у области образовања између Србије и Републике Српске, те додао да је на састанку разговарано о многим заједничким темама, а једна од њих је и унапређење ученичког и студентског стандарда, саопштено је из Министарства просвјете Србије.

Говорећи о другим заједничким темама, Ружић је истакао да се заједнички радило на усклађивању садржаја програма наставе и учења, као и садржајима уџбеника за предмете од посебног националног интереса, као што су Српски језик, Географија и Историја.

Он је подвукао и значај Центра за културу у Тршићу, у којем су организоване различите радионице и активности, у којима су учествовали ученици и студенти из Републике Српске.

Ружић је навео да је у претходних 10 година у Србији, кроз пројекат "Образовање за социјалну инклузију" изграђено, реконструисано, дограђено и опремљено укупно 15 домова за смјештај ученика и студената са 3.082 нова мјеста.

Он је навео да је кроз програм расподјеле инвестиционих средстава из буџета Србије у посљедње двије године у ученичке и студентске домове инвестирано око 916 милиона динара /око 7,8 милиона евра/, како би били побољшани услови живота и рада.

Ружић је истакао да ће изградњом нових објеката у Студентском граду на Новом Београду бити проширен капацитет за још 1.000 нових мјеста за смјештај студента, те да ће и у Нишу, завршетком изградње студентског дома, бити добијено још 400 мјеста. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана