Потрошачи у Српској боље заштићени од потрошача у Федерацији

Г.С.
Потрошачи у Српској боље заштићени од потрошача у Федерацији

САРАЈЕВО - Од дана куповине неког производа почиње тећи законски рок од 24 мјесеца током којег потрошачи у Босни и Херцеговини могу извршити рекламацију купљене робе.

То је само једно од права потрошача с којима, нажалост, велика већина становника у БиХ није упозната, оцијенила је извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор Муриса Марић.

У разговору за Фену у поводу Свјетског дана права потрошача, Марић је истакнула како унаточ томе што удруге потрошача и медији у бројним емисијама, на порталима и на друштвеним мрежама говоре о проблемима и правима потрошача, становници БиХ слабо су информисани и многи од њих не знају ништа о својим правима.

Она је подсјетила како на подручју БиХ два закона третирају ову област. Закона о заштити потрошача БиХ усвојен је 2006. године, а 2012. године Закон о заштити потрошача у Републици Српској.

Марић истиче како је државни закон одавно застарио и не иде у корак с директивама Европске уније, а за сада нема никаквих назнака да се ради на новом законском рјешењу.

- Грађани који живе у ФБиХ ускраћени су за многа права која грађани у Републици Српској имају јер се ради о неуједначеним потрошачким правима за грађане на истом економском простору. Једна од основних разлика је „књига рекламација" и могућност лакшег и бржег остваривања права у Српској, те укљученост инспекцијских органа у рјешавање потрошачких проблема, док се стварна надлежност инспекцијских тијела веома често у ФБиХ не може лако утврдити и потрошачки проблем је теже ријешити - казала је Марић.

Потрошачи у Српској имају погодност да у првих шест мјесеци могу одмах тражити поврат новца или замјену производа, а након шест мјесеци имају прво на поправку. Затим се користе и права поврата или замјене све до истека рока од 24 мјесеца, док у државном закону ове одредбе нису дефинисане.

Рок за одговор трговца од дана уложене рекламације је осам дана. Ако потрошач не добије одговор након осам дана, може се обратити тржишној инспекцији која даље преузима предмет у рјешавање, појаснила је Марић процедуру.

Једно од најчешћих примједби купаца су различите цијене истакнуте на полицама трговина и цијене на каси приликом плаћања, а честе су притужбе и на јаван комунална подузећа и цијене услуга које пружају.

Када је у питању on line трговина, Марић подсјећа како је тај вид трговине дефинисан законом као трговина на даљину.

- Проблем потрошача широм БиХ је што робу купују на страницама друштвених мрежа, на којима нема дефинисаног мјеста куповине, радног времена, адресе, телефонског броја, обрасца за поврат робе и других законом дефинисаних одредби, које штите потрошача. Продаја путем друштвених мрежа је негативан друштвени феномен који знатно утиче на сиву економију и продају различитих врста робе на црном тржишту те се тиме наноси огромна штета трговцима који су обавези плаћања простора, радника, пореза - казала је директора Удружења грађана ДОН Приједор Муриса Марић.

Транзиција ка чистој енергији

Свјетски дан права потрошача обиљежава се од 1983. године на датум 15. марта. Циљ обиљежавања је подићи глобалну свијест о правима потрошача, а уједно се на тај дан сваке године упозорава на специфичан проблем. Ове године тема у фокусу је чиста енергија.

Према наводима глобалног удружења Consumers International, која окупља више од 200 удруга из цијелога свијета, у 2022. годину цијена енергије у свијету је порасла 50 одсто.

Анкете проведене у чланицама групације показале су да је 81 одсто испитаника навело како су морали прилагодити своје кућанске буџете како би могли подмирит рачуне за енергију.

Циљ је помоћи потрошачима у кризним временима те осигурати брзу транзицију ка чистој енергији, која ће гарантовати одрживост, сигурност и приступачност на дуже стазе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана