Потрошачи од Уредбе очекивали више: Да ли је спас замрзавање цијена?

Данијела Бајић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Умјесто Уредбе о одређивању марже у промету производа, која је у посљедња два мјесеца у Српској спријечила даља поскупљења, потрошачи сматрају да би требало да буду замрзнуте цијене основних животних намирница јер су, како тврде, трговци нашли начин да заобиђу ограничења надлежних.

Републички тржишни инспектори су од ступања на снагу ове уредбе, која важи до краја мјесеца, у 100 контрола цијена на више стотина производа утврдили неправилности у 28 случајева, те трговцима изрекли казне у укупном износу од 280.000 марака.

- Такође, у наведеним контролама инспектори су у продајним објектима констатовали и друге врсте неправилности које су се односиле на издавање рачуна, вођење пословних књига, евиденција и слично, те су по том основу трговцима изречене и казне у износу од 71.800 КМ - казали су у Инспекторату. 

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић казао је за “Глас Српске” да ће у наредним данима имати нови састанак са представницима трговачких ланаца како би резимирали све оно што је о питању усклађивања цијена урађено и размотрили нове приједлоге и идеје како би за наредни период нашли најбоље могуће рјешење.

- Оно што је дефинитивно јесте да је инфлација, по подацима које имамо, у стагнацији тако да није за очекиван неки нагли раст цијена сировина, што значи да не би требало да дође до новог поскупљења у трговинама - рекао је Шулић. Додао је да ће пратити стање на тржишту и ако дође до поремећаја, Влада ће на најбољи начин одговорити. 

- Вјероватно ћемо у јулу имати проширење листе производа у оквиру кампање “Друштвено одговорни” - истакао је Шулић и додао да су друге земље у свијету кренуле са укидањем сличних кампања, које су за циљ имале смањивање инфлаторних удара на грађане. 
По угледу на Српску, која је прва покренула кампању “Друштвено одговорни”, то су урадиле и земље у региону. 

- Можемо бити поносни што је министарство заједно са Владом РС на вријеме реаговало и у старту имало одговор на инфлаторне ударе како бисмо заштитили грађане - истакао је Шулић.

Извршна директорица Удружења грађана “ToPeeR” Добој Снежана Шешлија истакла је да по уредби било производа на које је смањена маржа, али то није роба која је социјално угроженим становницима потребна. 

- Готово ниједан трговац није поштовао одлуку надлежних. На разне начине су се довијали како би били у плусу. Наводно, набавна цијена је у међувремену скочила, па су многи све вратили на старо. Једноставно, уредба није дала ефекат какав смо очекивали. Хитно би требало донијети системске мјере које би ограничиле цијену, а не маржу посебно када је у питању дјечија храна - казала је Шешлија. 

Значајне промјене није запазила ни извршна директорица Удружења грађана “Оаза” Требиње Недељка - Нешка Илић. 

Она каже да уредбе не пију воде, бар потрошачи то нису осјетили. 

- Примјера ради, Уредбом о цијени основног хљеба тип 500 грађани ништа нису добили, јер пекари више неће да га производе. Од 500 производа, на прсте једне руке се могу набројати они који су због уредбе јефтинији за фенинг, два или пет - казала је Илићева. 

ПРИЈЕДЛОЗИ

Предсједник удружења “Реакција” Душан Срдић казао је да подржава све активности којима је циљ заштита потрошача.

- Да је кампања “Друштвено одговорни”, којој се одазвао велики број трговаца, али и локалних произвођача, имала ефекта, свједочи недостатак управо тих производа на рафовима. У ту активност нису били укључени пекарски производи и свјеже месо, које ми свакодневно конзумирамо - казао је Срдић. Додао је да се новом уредбом покушава стабилизовати даљи поремећај на тржишту.

- Предлагали смо и друга рјешења, попут смањења акциза на гориво, диференцијалне стопе ПДВ-а, замрзавања цијена одређених производа. Нажалост, ова рјешења нису спроведена - истакао је Срдић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана