Потресно свједочење Сарајлије из Хатаја: Нажалост, ми до сада нисмо имали среће да пронађемо неког живог

Анадолија
Foto: Aнадолија

САРАЈЕВО– Међу бројним спасилачким екипама из цијелог свијета које помажу грађанима погођеним разорним земљотресом на југу Турске, налазе се и бројни спасиоци из БиХ, којих је око 150 отпутовало у Турску и активно ради на трагању за жртвама.

Ади Врабац, припадник Горске службе спашавања Кантона Сарајево, са тимом спасилаца који предводи ангажован је на ширем подручју дистрикта Антакија, у граду Хатају, једном од најтеже земљотресом погођених подручја.

Врабац је пренио врло тешка искуства током акција трагања за жртвама најразорнијег земљотреса који је погодио Турску у посљедњих 100 година.

"Ситуација је тешка. Град Хатјy, гдје се ми тренутно налазимо, читав је буквално разорен. Оне зграде које су наизглед остале читаве, имају врло ослабљену конструкцију”, појашњава Врабац.

На питање каква је стање на терену, Врабац одговара како је ријеч о врло тешким и хаотичним ситуацијама.

“Што се тиче локалитета који је нама додијељен, ту за сада није било преживјелих особа. Јако су тешке ситуације јер су урушене велики стамбене зграде. На нашим локалитетима су углавном извлачена тијела. Нажалост, ми досад нисмо имали среће да на нашем локалитету пронађемо икога живог”.

Додаје такође како су око рушевина у Антакији и сада бројне породице, пријатељи који чекају да се пронађу њихови најближи испод рушевина, а каква атмосфера влада на терену понајбоље се разумије из ових реченица:

“Мучни су призори. С нама у екипи су људи који су преживјели рат у БиХ, али заиста мучни су призори овдје. Често су то и комади, некомплетирана људска тијела, гдје се налазе дијелови једне особе, двије, три. Ту буду чланови исте породице, рођаци, заиста тешко и упечатиљиво искуство. Често та потрага и неизвјесност, чини ми се, више људима ствара стрес него сам проналазак."

Додаје такође како су око рушевина још увијек броје породице, комшије, који чекају.

"У Антакији гдје се ми налазимо буквално је све исељено, нити једна стамбена јединица није сигурна за становање. Ту су породице, ту су пријатељи. Има драматичних ситуација. Дође нека породица па говоре како су ви|ели руку, људи су почели и халуцинирати. Опет, Турци као народ су опет у свој тој трагедији јако гостољубиви. Успијевају се организовати. Овдје све конфузно, али с обзиром на размјере онога што их је задесило добро се држе. Не дао Бог да се ово икоме више понови”, закључује Ади Врабац, вођа тима Кантона Сарајево.

Два разорна земљотреса јачине 7,7 и 7,6 степени по Рихтеру у понедјељак су погодила јужне дијелове Турске са епицентром у Кахраманмарасу.

Број смртно страдалих до сада је премашио 18.000, а бројне спасилачке екипе и даље предано раде на акцијама потраге и спашавања људи заробљених у рушевинама зграда.

Више од 3.300 људи погинуло је у Сирији, док је више од 5.000 људи повријеђено након низа земљотреса који су погодили Турску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана