Потребно заједничко дјеловање БиХ, Србије и Хрватске у борби против афричке куге

Срна
Потребно заједничко дјеловање БиХ, Србије и Хрватске у борби против афричке куге

БРЧКО - Неопходно је заједничко дјеловање БиХ, Србије и Хрватске према Европској комисији, Свјетској здравственој организацији за заштиту здравља животиња и ФАО-у у смислу тражења новчане помоћи у санирању штете настале усљед појаве афричке куге и без заједничког дјеловања влада ових земаља нема побједе над овом болешћу, истиче директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Саша Бошковић.

Бошковић је на конференцији за медије након састанка представника ове канцеларије, управа за ветеринарство Србије и Хрватске те Владе дистрикта о сарадњи и мјерама у сузбијању афричке куге свиња, подсјетио да је Влада Републике Српске донијела одлуку о интервентном откупу свиња различитих категорија по утврђеним откупним цијенама које су исте као у Хрватској.

Он је подсјетио да у овом моменту постоји закрчење у клаоницама јер је велики број животиња пристигао за клање, а месо се мора термички прерадити уз строго поштоване прописе како би се нашло на трпезама, те да ће се убрзо наћи рјешење за ову ситуацију.

-Вакцина не постоји. Једино што преостаје јесте да на основу клиничких симптома болести и лабораторијских претрага утврдимо да је болест присутна и да се нареде мјере које су прописане закона, а то је нешкодљиво уклањање ондје гдје је то потребно или санитарно клање и употреба тог меса уз термичку обраду с угрожених подручја - рекао је Бошковић.

Бошковић је рекао да се ситуација мијења из часа у час и да је стање тренутно најтеже у Бијељини и Градишци гдје узгој свиња чини 80 одсто од укупног узгоја свиња у Републици Српској, па и БиХ.

Поновио је да је афричка куга свиња концентрисана у подручјима у сливу ријеке Саве, да ће се највјероватније ширити у подручја низводно али да су случајеви афричке куге забиљежене и у Чајничу и Рибнику, срединама које нису карактеристичне за узгој свиња те да није јасно како се ту појавила.

Директор Управе за ветеринарство при Влади Србије Милош Петровић рекао је да се Србија са афричком кугом свиња бори од 2019. године, да је ове године болест регистрована на подручју 32 општине у 12 управних округа те да је велики притисак на сремски управни округ и Мачву.

-Србија спроводи много активности на сузбијању болести на газдинствима на којима се узгајају домаће свиње - навео је Петровић.

Директор Управе за ветеринарство и сигурност хране при Влади Хрватске Татјана Карачић рекла је да је први случај афричке куге свиња у Хрватској регистрован прије мјесец дана на подручју Гуње и Дреноваца, и да је у борби против ове болести кључна континуирана сарадња између три земље и државних служби за ветеринарство.

Шеф Одјељења за пољопривреду, шумарство и водопривреду у Влади Брчко дистрикта Миленко Нинковић каже да се на сузбијању афричке куге свиња на подручју дистрикта предузимају све мјере прописане Законом о ветеринарству БиХ, да је до сада еутаназирано 1.000 свиња, те да је регистровано 45 домаћинстава на којима је потврђено присуство вируса.

-Подаци се мијењају свакодневно. Болест је потврђена на још 11 домаћинстава и у наредним данима ћемо вршити еутаназију - рекао је Нинковић.

Састанак је одржан у Градској вијећници у Брчком у касним послијеподневним часовима, а Присуствовали су и помоћници у ресорним министарствима Српске и Федерације БиХ Драган Окљеша и Кенан Муратовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана