Потребна већа подршка породицама несталих

Срна
Foto: срна

САРАЈЕВО - Комплексност система у БиХ обесхрабрује чланове породица несталих да остваре своја права, а често и да схвате која права им припадају и поступак њиховог остваривања, речено је у Сарајеву на конференцији Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) о потребама породица несталих и изазовима са којима се суочавају.

Исидора Граорац Штркић из Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске сматра да је већа ангажованост различитих актера у пружању подршке породицама несталих пожељна и неопходна, саопштено је из МКЦК-а.

"Социјални радници, психолози, психотерапеути, вјерски службеници могу много да помогну да се чланови породица лакше носе са тегобом, болом, неизвјесношћу, суочавањем са коначним резултатом процеса и нажалост, штета је што то све није рађено много раније", рекла је Штркићева.

Она је истакла да су породице биле препуштене саме себи или су се окретале једна другој и тако тражиле помоћ, саосјећање и руку подршке.

"Заједничким радом и дјеловањем се може много постићи и треба се радити у том правцу", навела је Штркићева.

Шеф делегације МКЦК-а у БиХ Елмир Цамић нагласио је да су потребе породица несталих често занемарене и заборављене.

"Наш циљ је створити платформу за размјену искустава, креирање синергија и мреже знања и подршке, која ће, с једне стране, бити на располагању породицама несталих особа и осталим актерима у БиХ, али, с друге стране, може послужити и као центар експертизе за експортовање тог искуства у друге земље и контексте широм свијета који се суочавају са сличним проблемима", рекао је Цамић.

Током конференције, која је трајала од 30. новембра до данас, представљени су и резултати интердисциплинарних истраживања и МКЦК-а програма стипендија за студенте мастер и докторских студија који су у својим дисертацијама одлучили да се баве питањем несталих у БиХ.

Представљени су и резултати истраживања законодавног оквира које је спровела група истраживача са Правног факултета у Сарајеву, а који показују комплексност законодавног оквира, недостатак усклађености закона на свим нивоима и чињеницу да породице несталих још нису оствариле право на реституцију у пуном смислу.

Конференција у Сарајеву окупила је више од 50 учесника из БиХ, укључујући и представнике породица несталих, чланове Института за нестале, психологе и психотерапуте, запослене у центрима за ментално здравље и центрима за социјални рад, представнике академске заједнице, вјерске лидере и правнике који се баве питањима несталих у БиХ.

У БиХ породице несталих још трагају за више од 7.600 својих најмилијих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана