Потребе тржишта водиља за избор занимања

Данијела Бајић
Потребе тржишта водиља за избор занимања

БАЊАЛУКА - Иако је до уписа у средње школе и на факултете остало више од два мјесеца, мали и велики матуранти су већ на мукама због избора будућег занимања које може да донесе брзо запослење и добру зараду, а стручњаци савјетују да се воде потребама тржишта рада којима највише недостају занатлије, медицинари и ИТ стручњаци.

Према подацима Завода за запошљавање РС послодавци су лани вапили за браварима, возачима теретних возила, куварима, конобарима, заваривачима.

- Међу најтраженијим кадром били су и физиотерапеутски техничари, медицинске сестре, техничар електроничар те трговински, пољопривредни, шумарски, машински техничар, као и техничар рачунарства, али и за компјутерско конструисање - истакли су у Заводу.

Када је ријеч о високој стручној спреми додали су да су са бироа најбрже до посла долазили инжењери пољопривреде, шумарски инжењери, љекари, дипломирани физиотерапеути те дипломирани информатичари.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је за “Глас” да будући средњошколци и бруцоши приликом уписа у средњу школу и факултет првенствено треба да бирају занимање које ће вољети.

- Уколико нису сигурни шта воле, матуранти треба да бирају занимања која имају будућност, а то је техничка струка и медицина - рекао је Тривић.

Да матуранти приликом доношења најважније животне одлуке треба да се воде потребама тржишта рада сматра пословни савјетник Зоран Павловић. Он је за “Глас Српске” казао да будућа занимања и професије треба посматрати са аспекта могућности брзог доласка до посла и зараде.

- Родитељи занемарују чињеницу да су дефицитарна занимања јако добро плаћена и сви нагињу да им дјеца заврше факултете - рекао је Павловић.

Додао је да млади треба добро да се распитају о тренутној ситуацији на тржишту рада, а као примјер навео је магистра фармације који има мању плату него грађевинац, електричар или керамичар који дневно заради и више од 100 марака.

Кад је ријеч о избору факултета, Павловић будућим бруцошима савјетује да избјегавају економију, право и неке друге друштвене смјерове, јер је биро незапослених преплављен овим кадром, док су технички и грађевински факултети увијек били интересантни.

Најбројнији

Према извјештају Завода за запошљавање РС, на евиденцији незапослених трећег и четвртог степена највише је било металаца, трговаца, механичара, затим финансијских и економских техничара те гимназијалаца.

Кад је ријеч о високој стручној спреми, подаци показују да су на листи незапослених најбројнији били, између осталих, дипломирани економисти, правници, професора разредне наставе, али и енглеског језика и физичког васпитања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана