Потражња празни полице са љековитим биљем

Јана Кезић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Берба љековитог биља за ову сезону у самом је финишу, а продавци кажу да је интересовање грађана за чајеве све веће, а потражња је толика да некада чак не могу испоштовати све наруџбе купаца.

У народној медицини љековите биљке користе се још од давнина, те су кроз историју доказани многобројни позитивни учинци на здравље. Због таквог вјеровања све више становника окреће се природним препаратима, а најтраженији су чајеви за бубреге и мокраћне канале, респираторне органе, као и они за детоксикацију организма.

Немања Пелагић из љековитог биља “Пелагић” из Бањалуке потврдио је за “Глас” да се људи у посљедње вријеме све више окрећу природној медицини.

- Наш народ већ вијековима вјерује у љековито биље. Тренутна потражња је веома велика. Некада чак не можемо да испоштујемо све наруџбе - рекао је Пелагић.

У понуди, како каже, имају око 220 врста чајева, а у току дана се у просјеку прода и до 100 врећица, које имају грамажу од по 100 или 50 грама.

- Цијене чајева ни у таласу поскупљења нису ишле горе, а највише се траже чајеви за бубреге и мокраћне канале, као и они за прочишћавање и детоксикацију организма. Људи купују и оне класичне врсте, попут камилице, нане и мајчине душице - казао је Пелагић, додајући да је трава ива ипак краљица свих трава, те није ни чудо што се за њу каже да “од мртва прави жива”.

Објаснио је да брање биља за ову годину још није завршено, те да имају још мјесец дана да се све приведе крају.

- У наредном периоду треба да поберемо неке врсте биљака, попут иве, као и кору дрвећа, попут храста и рујевине. Осим тога, из Херцеговине треба да нам стигне смиље и жалфија, која се у овом периоду може брати - рекао је Пелагић.

Траве беру и у околини града на Врбасу, јер су ти предјели, како истиче, познати по веома богатим врстама, док је најтеже пронаћи коријење.

- Искуства показују да су купци љековитог биља обично људи средњих година, а занимљиво је и позитивно што доста људи у посљедње вријеме користи чајеве ради превентиве, не само због обољења - закључио је Пелагић.

Већ 35 година траварством се бави и Мирјана Милетић из Бањалуке, која каже да је интересовање за љековито биље заиста велико, али се осјети криза и то да “свијет” нема новца за куповину.

- У понуди имам 80 врста љековитог биља, а тренутно се највише купује биље које се користи за дисајне органе, опструктивни бронхитис, тежи облик плућних обољења, инфективне упале и јаке нападе кашља - казала је Милетићева. Међу купцима, како каже, доминирају старији грађани, али се у посљедње вријеме интересују и млади.

- Ова сезона је била добра за убирање биља, за разлику од неких претходних, а чајеви су од лани поскупјели за пола марке и то како бисмо могли покрити трошкове превоза - казала је Милетићева.

Извоз

Са друге стране, у Зворнику кажу да је суша нанијела доста штете, па је ове године било довољно једино липе, док је остало биље подбацило.

- Потражња је лошија него лани, ми извозимо и у земље ЕУ, али ни они не купују као што су ранијих година. Видјећемо шта ће даље бити - рекао је власник фирме “Смрчак” из Зворника Миладин Мијатовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана