Потписани уговори за набавку лијекова за ријетке болести

Срна
Потписани уговори за набавку лијекова за ријетке болести

БАЊАЛУКА - Фонд здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске потписао је уговоре са понуђачима за набавку лијекова за ријетке болести и за ову годину набављено је седам лијекова за цистичну фиброзу, Помпеову болест, мукополисахаридозу тип два и четири, Гошеову болест и за акутне нападе ангиоедема.

Вриједност набавке је 4,5 милиона КМ без ПДВ-а, саопштено је из Фонда.

Из Фонда су навели да није било жалби на избор најповољнијег понуђача, те да су уговори потписани са „Фармација 2011“ Бихаћ, „Феникс фарма“ Бијељина, „Интерпромет“ Нови Град и „Фарма мак“ Сарајево.

-С обзиром на то да већина лијекова који се набављају, шест од укупно седам, нису регистровани на тржишту БиХ, добављачи треба да покрену процедуру интервентног увоза за шта им је потребна сагласност Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске - наводи се у саопштењу.

Поступак јавне набавке лијекова Фонд је покренуо крајем априла, на основу потреба које им је доставио Универзитетски клинички центар Републике Српске послије иницијативе Комисије Министарства здравља и социјалне заштите за ријетке болести.

Из Фонда су напоменули да су и до сада обољелима од ријетких болести финансирали неопходне лијекове, а убудуће би у Републици Српској требало да им буду доступне и поједине најновије терапије које се користе у свијету.

Након иницијативе српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да се обољелима од ријетких болести у Српској обезбиједе лијекови, Народна скупштина Републике Српске је по хитној процедури усвојила допуне Закона о здравственом осигурању, чиме је Фонду омогућено да у оквиру посебног програма набавља и лијекове за ријетке болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана