Потписани уговори за 90 пројеката за повратнике и расељена лица

Srna
Foto: Arhiva

САРАЈЕВО - Представници Министрства за људска права и избјеглице у Савјету министара, Фонда за повратак и Комисије за избјегла и расељена лица БиХ потписали су данас у Сарајеву уговоре са корисницима 90 пројеката за обнову и изградњу комуналне и социјалне инфраструктуре и електрификације на просторима гдје живе расељена лица и повратници у укупном износу од 2.142.704 КМ.

Уговоре су потписали министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Севлид Хуртић, директор Фонда Бојан Нинковић и предсједник Комисије Давор Чордаш.

Хуртић је рекао да је јавни позив расписан у децембру, те да је захтјева било у вриједности од око 60 милиона КМ, али да нису могли сви пројекти да прођу.

Он је додао да је од укупног износа, 1.200.000 КМ отишло општинама и градовима, а око 900.000 КМ вјерским заједницама.

"Важна ствар је што ће ове године бити мониторинг на сваком пројекту који буде рађен. Рекао сам начелницима који нису прије имплементирали средства која су добили у ранијим годинама, да ће тај уговор бити раскинут", изјавио је Хуртић новинарима.

Чордаш је нагласио да се још једном показало да је потреба категорија расељених и избјеглих особа пуно већа него што имају средстава.

"Апелујем да сви то и уважимо и да средства из 2024. године буду већа, јер видимо да смо успјели да подијелимо 2.142.704 КМ. Покушавамо са то средстава задовољити и ентитетске, националне и све друге потребе", нагласио је Чордаш који је и директор Републичког секретаријата за избјегла лица и миграције Републике Српске.

Нинковић је истакао да су потписали Споразум о сарадњи за реализацију пројеката обнове и изградње комуналне и социјалне инфраструктуре и електрификације у насељима гдје живе расељене особе и повратници, за отприлике 40 општина и градова и вјерских заједница.

"Реализација свих пројеката има рок који општине, градови и представници вјерских заједница треба да испоштују", додао је Нинковић.

Замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић захвалио је за коректну и успјешну сарадњу између града и Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара.

"Град Добој је препознатљив и отишао је далеко у реализацији оваквих пројеката у вези са избјегличком популацијом и расељена лица. Нема малих и великих пројеката, само да их буде што више", поручио је Ковачевић.

Пројекте је одобрила Комисија за избјеглице и расељена лица БиХ на основу јавног позива Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана