Потписани уговори о концесији за изградњу двије соларне електране

ГС
Потписани уговори о концесији за изградњу двије соларне електране

БАЊАЛУКА - Данас су у Министарству енергетике и рударства у Бањалуци потписана два уговора о концесији за изградњу и кориштење двије соларне електране на подручју општине Невесиње.

У питању су Уговор о концесији за изградњу и коришћење соларне електране „М СОЛАР", који је министар Ђокић потписао са директором предузећа „М СОЛАР" д.о.о. Невесиње Мирком Караћем и Уговор о концесији за изградњу и коришћење соларне електране „MDD ENERGY", који је потписан са директором предузећа „MDD ENERGY" д.о.о. Невесиње Милисавом Ђурасовићем.
 
Инсталисана снага сваке електране ће износити 30 MW, док ће појединачна вриједност инвестиције износити 44.006.175,00 КМ. Објекти ће годишње производити по 45 Gwh електричне енергије и биће изграђени у наредних пет година. Концесије су додијељене на период од 50 година.
 
Концесионари су прије закључења уговора о концесији у буџет Републике Српске уплатили једнократну накнаду за уступљено право у износу од по 1.320.185,25 КМ, а након изградње соларних електрана, концесионари ће у буџет Републике Српске плаћати концесиону накнаду у износу од 0,0055 КМ по произведеном киловат-сату електричне енергије, од чега ће 95% средстава бити усмјерено у буџет општине Невесиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана