Потписане измјене и допуне Посебног колективног уговора за запослене у просвјети и култури

Срна
Foto: срна

БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и предсједник Синдиката образовања, науке и културе Српске Драган Гњатић потписали су данас Посебни колективни уговор о измјенама и допунама Посебног колективног уговора за запослене у области образовања и културе Српске.

Тривићева је истакла да је измјенама овог уговора приступљено због обавезе усклађивања са Законом о измјенама и допунама Закона о раду Републике Српске.

"Имали смо и обавезу да, према одлуци Уставног суда, оно што је прописано упутством у смислу обрачуна накнаде превоза запослених пренесемо у колективни уговор. Дефинисано је и увођење накнаде за електронске администраторе у школама. Дефинисали смо и да глумац првак има увећање основне плате у износу 30 одсто", рекла је Тривићева новинарима у Бањалуци.

Она је додала да Министарство са Синдикатом разговара о доношењу новог, или измјенама постојећег, колективног уговора у области предшколског васпитања и образовања. "Усагласили смо са Синдикатом да нам у догледно вријеме достави приједлог посебног колективног уговора за запослене у предшколским установама, који се односи на јавне и приватне установе", рекла је Тривићева.

Одговарајући на новинарско питање о проблему гријања у бањалучкој Гимназији, Тривићева је рекла да је Министарство просвјете и културе информисано о пуцању цијеви за гријање у овој школи.

"Тражили смо од Гимназије да доставе предрачун за радове. Послали смо инжењере да то процијене, а добила сам незваничну информацију да је град Бањалука одредио буџет којим ће се санирати комплетне цијеви. Министарство је одобрило средства Гимназији за реконстуркцију вањске столарије", нагласила је Тривићева.

Гњатић је рекао да Синдиката образовања, науке и културе Српске наставља да ради на побољшању материјалног и социјалног статуса радника које представљају.

"Важећи колективни уговор истиче у августу и до тада имамо договор да одређене ствари поправимо. Сигурно ће бити задовољни они које представљамо", поручио је Гњатић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана