Потписан споразум о усклађивању коефицијената радника са високом стручном спремом

Срна
Потписан споразум о усклађивању коефицијената радника са високом стручном спремом

БАЊАЛУКА- Нови споразум о динамици усклађивања платних коефицијената запослених са високом стручном спремом у области образовања и културе, који обухвата 13.792 радника, потписан је данас у Бањалуци, а примјењиваће се од 1. јануара наредне године.

Споразум су потписали министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Жељко Будимир са предсједником Синдиката образовања, науке и културе Српске Драганом Гњатићем.

Стојичићева је појаснила да је у Споразуму дефинисано изједначавање седам платних коефицијената у распону од 20,8 до 23,7 и усклађиваће се са најнижим платним коефицијентом високе стручне спреме у управи, који износи 24,86 у бруто износу.

Она је истакла да је споразум обавезао Владу и Синдикат да заједно раде на његовој реализацији.

Будимир је рекао да образовање има стратешки значај за Републику Српску, те да поптисивање Споразума указује на опредијељеност Владе да и у тешким финансијским приликама изналази средства како би повећала и изједначила плате радницима са високом стручном спремом.

"Овим Република Српска показује да је стабилна и финансијски јака, те да може да сервисира све своје обавезе, тако да сви који се радују евентуално лошим финансијским временима за Српску неће бити срећни", истакао је Будимир.

Гњатић је изразио задовољство што је Влада Републике Српске нашла могућност да потпише Споразум на основу којег ће одређене категорије радника добити на плати између 67 КМ и 100 КМ.

"Његова примјена ће бити од 1. јануара 2024. године и очекујемо да се тај процес заврши за двије године", напоменуо је Гњатић и додао да ће Синдикат наставити да кроз преговоре направи искорак и донесе бољитак за раднике других стручних спрема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана