Потписан споразум о отварању студијског програма туризма и хотелијерства у Вишеграду, први студенти већ идуће године

Срна
Потписан споразум о отварању студијског програма туризма и хотелијерства у Вишеграду, први студенти већ идуће године

ВИШЕГРАД – Представници Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву и Андрићграда потписали су данас споразум о сарадњи, којим је предвиђено отварање студијског програма туризма и хотелијерства у Вишеграду.

Споразум су, у присуству предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића, потписали декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Марко Ђого и представник државног капитала у Андрићграду Недељко Елек. Потписивању споразума у амфитеатру Факултета у Андрићграду присуствовао је и представник општине Вишеград у Скупштини Андрићграда Бране Смиљић и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

Декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Марко Ђого изјавио је, након потписивања да се нада да ће од 1. октобра сљедеће године бити уписани први студенти.

Ђого је навео да свему претходи израда адекватног елабората, а да досадашњи улазни параметри дају разлог за оптимизам.

-Нова законска рјешења су омогућила увођење такозваних кратких студијских програма. Мислим да ће први такав студијски програм на Универзитету у Источном Сарајеву бити онај који ћемо отворити овдје - рекао је Ђого новинарима након потписивања споразума.

Он је истакао да бити универзитетски центар није лако, али да ако у Републици Српској постоји град који има предиспозиције да то буде - онда је то Андрићград.

-Мислимо да је ово град који је центар туристичке регије и да оне стандарде које је поставило ресорно министартво о минималном броју уписаних студената можемо са високом сигурношћу рећи да ћемо испунити и да ће бити економска оправданост отварања овог студијског програма - рекао је Ђого.

 Представник државног капитала у Андрићграду Недељко Елек честитао је Вишеграђанима што је Вишеград данас постао универзитетски град, истичући да он то и заслужује.

-Путем Универзитета Источно Сарајево ми повезујемо Вишеград са Источним Сарајевом - рекао је Елек.

Он је нагласио да је Вишеград је најприродније мјесто за отварање факултета за туризам и додао да потребе грађана највише разумије Влада Републике Српске.

-За вријеме премијера Радована Вишковића уложено је 150 милиона КМ у Јахорину, 52 милиона КМ у Игришта и сада 20 милиона КМ у Андрићград - навео је Елек.

Он је нагласио да су огромна средства уложена у путну инфраструктуру.

-Ову регију повезујемо са Србијом. Циљ нам је да повежемо једну регију Јахорина-Вишеград-Андрићград-Златибор-Мећавник. Све то не можемо да урадимо ако немамао кадрове, школоване људе и зато је идеја да овдје у центру туристичке регије, бисера Српске и Србије, направимо факултет за туризам, да се људи овдје школују и остају у Српској - истакао је Елек.

Он је изразио задовољство што је премијер Српске подржао овај пројекат.

-Овдје ће људи имати и могућност праксе, а студентима ће предавати најбољи професори са оба универзитета -, навео је Елек.
Он је поручио да је ово велики дан, не само за Вишеград, него за цијелу регију - од Чачка, Ужица и Златибора и навео да су сви ти градови у Србији наслоњени на туризам ове регије.

-Нећемо одустати ни од идеје професора (Емира) Кустурице да се овдје развија универзитет лијепих умјетности. То нам је друга фаза коју ћемо радити са Кустурицом и Универзитетом и на добром смо путу да сљедеће године у октобру овдје крену први студенти - рекао је Елек.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је данас историјски дан јер ће Вишеград коначно добити свој факултет и за годину дана имати прве студенте.

Он је истакао да је захвалан, прије свега, Влади Републике Српске, на челу са премијером Радованом Вишковићем, Олимпијском центру „Јахорина“, Универзитету Источно Сарајево и свим људима добре воље који су препознали потребу да коначно и Вишеград добије свој факултет.

-Ово је за Вишеград и Андрићград историјски дан с обзиром на то да ћемо за годину дана имати прве студенте у Вишеграду. Још једном хвала и вјерујем да је ово велики догађај за све нас - рекао је Ђуревић.

Представник општине Вишеград у Скупштини Андрићграда Бране Смиљић рекао је да да су напокон створени услови да у Вишеграду буде отворено одјељење Економског факултета, које је везано за туризам Вишеграда.

-Вишеград има све предиспозиције за развој туризма. Ово је прилика да сви млади који су из Вишеграда овдје стеку високо образовање - истакао је Смиљић.

Он је изразио наду да ће, осим ове образовне установе, бити отворен још један факултет да би Вишеград прерастао у универзитетски центар.

Подршка Владе

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас након потписивања споразума о сарадњи, којим је предвиђено отварање студијског програма туризма и хотелијерства у Вишеграду, да ће Влада Српске подржати ову иницијативу и да треба прво да људи са Економског факултета ураде елаборат, како би се предузимали сљедећи кораци.

-Вишеград све више постаје туристичко мјесто. Бар у овом дијелу Старе Херцеговине, послије Требиња је на другом мјесту по броју туриста који у току године посјете ове просторе - рекао је Вишковић новинарима.

Он је нагласио да туристима сваке године треба нудити нове садржаје, а да за то треба имати људе који знају то да раде, а њих треба одшколовати.

Вишковић је истакао да је ово добра прилика да се факултети дислоцирају, као што то ради Универзитет Источно Сарајево, да се задрже људи у свом мјесту и да живот тече у том мјесту.

Он је навео да је Универзитет Источно Сарајево дислоциран у 17 општина и градова Српске, а сада ће и у 18.

-Многе општине су на тај начин дошле до знатног развоја у односу на претходни период - истакао је Вишковић.

Вишковић је нагласио да ће Влада Српске ће заједно са Андрићградом, Олимпијским центром „Јахорина“ и Економским факултетом ово пратити у наредном периоду и доносиће потребне одлуке.

-Очекујем да ово буде регионално и за дио Србије и Републике Српске који би требао да се наслони на Вишеград, све од Ужица и Чачка, од Херцеговине, Фоче, за студенте и са тих крајева који желе да студирају овај смјер и да се баве тим послом - навео је Вишковић.

Он је нагласио да Република Српска има све више таквих садржаја, наводећи као примјер Јахорину, „Игришта“, Андрићград.

-Да би све то све развијали даље, морамо да имамо школоване људе -истакао је Вишковић.

Премијер Српске истакао је да жели да помогне да бања „Вилина влас“, која је, како је рекао, драгуљ Српске, добије мјесто које заслужује, да заузме примат на овим просторима, јер има развојне предиспозиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана