Потписан споразум о братимљењу Требиња и Херцег Новог

Srna
Foto: Srna

ТРЕБИЊЕ - Градоначелник Требиња Мирко Ћурић и предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић потписали су у Херцег Новом Споразум о братимљењу и сарадњи који треба да допринесе још бољој сарадњи два сусједна града.

Ћурић је рекао да је овај споразум формално-правни акт којим се потврђује досадашња сарадња два града и трасира пут за будућност. 

"Наша два града повезују културна, спортска, привредна и туристичка сарадња, али и исте вриједности, култура и историја", истакао је Ћурић. 

Он је нагласио да су Црногорци и Херцеговци, као дио српског народа, увијек кроз историју били на једној страни. 

"И када је било лијепо, али и када се требало супротставити онима који су имали жељу да нас истријебе, а наша вјековна огњишта препусте неким другим нацијама - били смо заједно, сложни и одлучни да судбину нашег народа не препуштамо другима на одлучивање, већ да се за њу боримо и изборимо", поручио је Ћурић. 

Он је нагласио да се мора међусобно помагати, бринути и бити ту када је најпотребније и најтеже, истичући да се само заједнички може стварати будућност. 

"Тако се препознају не само искрени пријатељи, него и браћа. А шта би друго били Требињци и Новљани него искрена браћа, спремна да подрже једни друге. Требиње је отворен град који има своје `ја` и који и те како зна да само `ми`, односно заједно, можемо стварати будућност. Зато је то `ми` изнад свега и не смијемо дозволити да нас идеологије појединаца и њихова лична хтјења било када удаље или не дај Боже посвађају. Био би то наш велики гријех према прецима, који су се заједно борили за слободу у којој данас уживамо", истакао је Ћурић. 

Катић је рекао да је потписивање Споразума о братимљењу и сарадњи велика част и привилегија, али и потврда вјековног пријатељства, братског односа два града и јаких веза међу грађанима. 

"Споразум видимо као још чвршће обећање да ћемо једни другима бити подршка зарад бољитка и просперитета садашњих и будућих генерација. Немогуће је кроз историју замислити Херцег Нови без Требиња и обрнуто, још од времена оснивања градова, преко уточишта за тврдошке монахе у манастиру Савина све до данас када смо укинули наплатне рампе и очекујемо спајање два гранична прелаза", навео је Катић. 

Он очекује додатну сарадњу у области туризма, пољопривреде, културе, спорта, заједничког учешћа у прекограничним ИПА пројектима и валоризације планинског масива Орјен. 

Потписивању Споразума присуствовали су представници јавног и привредног живота из оба града, а претходило му је усвајање одлука о братимљењу и сарадњи које су усвојили локални парламенти Требиња и Херцег Новог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана