Потписан Посебни колективни уговор за запослене у јавним установама у области здравства

ГС
Потписан Посебни колективни уговор за запослене у јавним установама у области здравства

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић потписао је данас Посебни колективни уговор за запослене у јавним установама у области здравства Републике Српске са предсједницима Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске Николом Црнчевићем и Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити Републике Српске Жељком Шукалом.

Овим Посебним колективним уговором додатно су унапређена права радника у здравству у Републици Српској, а уговор је закључен на период од три године.

Министар Ален Шеранић изразио је задовољство што је међу првим активностима Министарства у 2022. години управо потписивање овог колективног уговора, који је резултат преданог рада и сарадње свих чланова Радне групе за израду Посебног колективног уговора за запослене у јавним установама у области здравства, коју су чинили представници репрезентативних синдиката у области здравства и Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске. 

Посебно је, наглашава, важна чињеница да је текст нацрта Посебног колективног уговора за запослене у јавним установама у области здравства усвојен једногласно.

Међу новинама у Посебном колективном уговору јесу нормирање рада по позиву, као посебног облика рада у изузетним случајевима, који се сматра прековременим радом, затим додавање нових основа за плаћено одсуство, значајно дужа могућност трајања неплаћеног одсуства него до сада, док труднице почев од шестог мјесеца трудноће и мајке са дјететом до двије године живота, не могу бити распоређене на ноћни рад.

- Важно додатно унапређење права запослених постигнуто је у погледу примања радника, што укључује одређене измјене у погледу права на накнаду трошкова превоза, као и права на отпремнину приликом одласка радника у пензију, а уводе се и права на накнаду за повећане трошкове боравка за вријеме рада на терену, накнаду за медицинску пратњу приликом медицинског транспорта пацијента из установе у установу сразмјерно пређеној удаљености, те накнаду за одвојени живот за вријеме стручног усавршавања и оспособљавања - наведено је у саопштењу Одсјека за односе с јавношћу министарства здравља и социјалне заштите .

Наводе, новим колективним уговором радник има право на накнаду плате за вријеме привремене спријечености за рад, за првих 30 дана у висини од 90 одсто од основа за обрачун накнаде плате у прецизираним случајевима као што су жене за вријеме трудноће, у случају болести или компликација у вези са трудноћом и у поступку вантјелесне оплодње, у случају његе обољелог дјетета до седам година живота, обољели од малигних болести и слично.

Посебно је одређено да је приликом израде акта о процјени ризика на радном мјесту и у радној средини обавезно учешће представника синдиката, а појашњен је и прецизиран и дисциплински поступак.

Представници синдиката оцијенили су да су ови помаци значајни за запослене у здравству, те изразили задовољство због усаглашавања и потписивања Посебног колективног уговора за запослене у јавним установама у области здравства.

Подсјећају да запослене у здравственим установама Републике Српске у овој години очекује и додатно повећање плата, кроз нове моделе плаћања и повећање коефицијената за три одсто радницима који примају плате веће од 1.000 КМ, односно пет одсто за оне са примањима нижим од 1.000 КМ, као и да су радницима у здравству у протекле три године у неколико наврата повећана примања,преноси РТРС

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске остаје посвећено сталним помацима у погледу унапређења социо-економског положаја запослених у области здравства у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана