Потписан меморандум о сарадњи Владе и БОРС-а

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић и предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Радан Остојић потписали су данас у Бањалуци Меморандум о сарадњи Владе Републике Српске и БОРС-а.

Егић је рекао новинарима да се након потписивања овог документа креће са његовом реализацијом, истичући да је Влада Српске усвојила уредбу којом је предвиђено да демобилисани борци Војске Републике Српске од 1. октобра моћи да остваре права на јединствени мјесечни борачки додатак.

Он је појаснио да сви категорисани борци могу остварити право на јединствени мјесечни борачки додатак у износу од 2,20 КМ по мјесецу учешћа у зони борбених дејстава, док ће од Нове године то износити три КМ, за шта је у буџету Српске обезбијеђено додатних 150 милиона КМ.

Егић је рекао да ће ресорно министарство у наредном периоду и даље радити на побољшању статуса борца Војске Републике Српске.

Остојић је истакао да је потписивањем овог меморандума стављена тачка на једно поглавље које је започето преговорима између БОРС-а, ресорног министарства, премијера и предсједника Републике Српске крајем августа прошле године.

Он је рекао да ће право на јединствени мјесечни борачки додатак остварити 194.000 категорисаних бораца у Републици Српској са око 6,4 милиона мјесеци учешћа у зони борбених дејстава.

Остојић је подсјетио да је досадашње издвајање за мјесечни борачки додатак износило 81 милион КМ, а према постигнутом Меморандуму овај износ би требао да буде 230 милиона КМ.

Он је рекао да је БОРС за ову годину из буџета Републике Српске успио да обезбиједи 51 милион КМ више средстава за борачке категорије у односу на лани, истичући да је поред тога кабинет предсједника Републике Српске издвојио пола милиона КМ за помоћ лицима која се процесуирају.

Остојић је навео да ће се преко Фонда за професионалну рехабилитацију и помоћ у запошљавању ратних војних инвалида обезбиједити 200.000 КМ, а преко ресорног министарства низ једнократних новчаних помоћи.

Он је рекао да ће додатних 150 милиона КМ бити предвиђено у буџету Републике Српске у односу на овогодишњи буџет, истичући да би буџет борачко-инвалидске заштите за социјална давања требао да износи око 430 милиона КМ.

"Меморандум је плод једногодишњег рада током којег је одрађено низ техничких послова у смислу прикупљања података и стварања формалноправних услова за његову реализацију у погледу обезбјеђивања финансијских средстава", истакао је Остојић.

Он је рекао да се епилог досадашњег рада и резултати БОРС-а огледају у чињеници да су прошле године у односу на планирана средства у буџету Српске за борачке категорије успјели да дођу до још скоро 100 милиона КМ.

Остојић је навео да је БОРС успио и да преко Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица обезбиједи 200.000 КМ за помоћ људима који се процесуирају, 100.000 КМ помоћи људима који се налазе на издржавању казне за наводно почињене ратне злочине.

"Ову годину започели смо са 13,5 одсто повећања свих борачких права или у износу од 31 милион КМ, а реализацијом овог меморандума до краја године требало би да се обезбиједи још 23,5 милиона КМ", истакао је Остојић.

Он је рекао да ће БОРС у наредном периоду више пажње посветити запошљавању дјеце погинулих бораца и потпуном стамбеном збрињавању борачких категорија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана