Потписан јавни позив послодавцима за кориштење средстава по програмима запошљавања

Срна
Foto: Срна

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић и вршилац дужности директора Завода за запошљавање Српске Дамјан Шкипина потписали су данас јавни позив послодавцима и незапосленим лицима за кориштење средстава по програмима запошљавња за ову годину.

Шкипина је истакао да ће јавни позив бити објављен сутра и да могу конкурисати сви послодавци и незапослена лица.

Он је истакао да је Влада Републике Српске усвојила Акциони план запошљавња за 2024. годину вриједан 10 милиона КМ, од чега је пет милиона КМ намијењено за реализацију Програма запошљавања приправника, док ће пет милиона бити распоређено кроз три компоненте.

“Прва компонента биће запошљавање код постојећих послодаваца у вриједности од 2.900.000 КМ, друга компонента самозапошљавање у вриједности од 1.800.000 КМ, док се трећа односи на преквалификацију и доквалификацију радне снаге”, појаснио је Шкипина.

Он истиче да ће јавни позив за приправнике бити отворен 15 дана, позив за запошљавање код послодаваца и самозапошљавање биће отворен мјесец дана,
док ће ова компонента за обуку, доквалификацију и преквалификацију радне снаге бити отворена до краја године.

Шкипина се нада да ће кроз ове пројекте, како каже, задовољити што већи број лица, јер се на евиденцији незапослених Завода за запошљавање налази 3.200 лица незапослених са високом стручном спремом.

“Надамо се да ћемо и нови Акциони план наредне године реализовати у неком ранијем периоду, тако да задовољимо што већи број корисника, односно лица на евиденцији”, рекао је Шкипина.

Егић је изразио задовољство што су данас потписали јавни позив како би послодавци и незапослени могли да се пријаве за одређене пројекте запошљавња.

Он је нагласио да су данас разговарали и о борачкој популацији и да је упознат да Градска управа Источно Сарајево има веома добру сарадњу са борачким организацијама и са свим другим организацијама проистеклим из Одбрамбено-отаџбинског рата, као и гђе могу да остваре допунска права.

Егић је истакао да је његова сарадња са градоначелником Источног Сарајева ЛЈубишом Ћосићем и Градском управом на високом нивоу, те да су данас разговарали о идејама борачких организација.

Он је рекао да је градоначелника упознао да је објављен јавни позив за изградњу споменика на који могу да конкуришу са својим идејама и пројектима.

Егић је нагласио да ће Министарство рада и борачко-инвалидске заштите, односно Влада Републике Српска обезбиједити довољно средстава и да се нада да ће заједно на задовољство свих бити реализовани пројекти.

Ћосић је захвалио министру Егићу за досадашњу сарадњу, истакавши да су и данас разговарали о програмима запошљавања, као и о сарадњи са борачком популацијом.

Он је нагласио да Градска управа има континуирану сарадњу са шест борачких организација у општинама у саставу града, као и регионалном борачком организацијом.

Ћосић је додао да су на данашњем састанку разговарали о израдњи споменика и договорили да Општинска борачка организација код ресорног министарства конкурише са пројектом изградње споменика жртвама усташког злочина у Другом свјетском рату у Јеловицама.

“Тај пројекат је већ готов и мислим да је вријеме да се крене у прикупљање средстава и драго ми је што је министар изразио спремност да то подржи”, рекао је Ћосић.

Он је навео да ће и у општини Источно Ново Сарајево, на приједлог начелника Јована Катића и Борачке организације, у шта ће се укључити и град Источно Сарајево, градити централно спомен-обиљежје.

Ћосић је истакао да су са министром обишли и локацију изградње спомен-обиљежја посвећеног српским цивилима страдалим у 20. вијеку, што реализује Борачка организација, уз подршку Владе Републике Српске и Градске и Општинске управе, чија прва фаза изградње би требало да буде завршена у септембру.

“То је јединствено ђеловања министарства, Градске управе и општинских управа у саставу града Источно Сарајево”, рекао је Ћосић.

Према његовим ријечима, Градска управа има грант од 200.000 КМ који је намијењен за све борце путем борачких организација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана