Посветити пажњу гасификацији и обезбиједити што више интерконекције

СРНА
Посветити пажњу гасификацији и обезбиједити што више интерконекције

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и амерички амбасадор Мајкл Марфи оцијенили су да је неопходно посебну пажњу посветити гасификацији и да је од кључног значаја обезбиједити што више интерконекција за долазак гаса и диверзификацију извора.

На данашњем састанку у Сарајецу је истакнуто да је енергетика важно стратешко развојно подручје у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/, при чему је неопходно посебну пажњу посветити гасификацији.

Кошарац је информисао Марфија да је неопходно да БиХ у што скоријем року закључи међународне споразуме о изградњи Источне интерконекције са Србијом и Јужне интерконекције са Хрватском, што је америчка страна подржала.

"Наш циљ је да омогућимо јефтинији енергент за грађане и привреду у Републици Српској и ФБиХ, али и да заштитимо животну средину", нагласио је Кошарац. Саговорници су размијенили мишљење о процесу доношења одлуке о квалитету течних нафтних горива, што је услов за чланство БиХ у Свјетској трговинској организацији.

Заједнички је закључено да је важно усвојити поменуту одлуку, како би се омогућила употреба најквалитетнијих горива европских стандарда у БиХ, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара. Говорећи о закону о електричној енергији и природном гасу, Кошарац је нагласио да не постоји политичка сагласност о усвајању закона о гасу на нивоу БиХ, будући да је сектор енергетике у примарној надлежности Републике Српске и ФБиХ.

Он је поновио став да Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара неће бити централни орган и да има искључиво координирајућу улогу. Кошарац је нагласио опредијељеност за испуњавање услова из зелене агенде и примјену стандарда Енергетске заједнице у овој области.

"Република Српска је у легислативном смислу и регулаторном оквиру у значајној мјери примијенила европске стандарде, што је Енергетска заједница препознала и подржала. Очекујем да ће и ФБиХ поступити на сличан начин уз сагласност Енергетске заједнице", рекао је Кошарац.

Тема разговора био је и општи систем преференцијала САД, при чему је договорено да ће се у наредном периоду заједнички радити на томе да амерички Конгрес поново стави БиХ на листу земаља којима САД додјељују једностране царинске повластице.

"С обзиром на то да је ријеч о једностраној одлуци Конгреса, која се односи на 122 земље свијета, те да наши привредници нису направили никакав преступ, наша амбиција је да радимо на томе да се БиХ поново нађе на листи земаља којима САД додјељују једностране царинске повластице, јер је то значајна олакшица за привреднике из Републике Српске и ФБиХ", навео је Кошарац.

Наглашавајући значај регионалног повезивања и сарадње, Кошарац је у разговору са Марфијем истакао да Република Српска подржава чланство БиХ у иницијативи "Отворени Балкан". "То је одлична шанса за земље западног Балкана првенствено због већег економског раста, привлачења страних инвестиција и смањења незапослености. Сулудо је да БиХ није приступила овој регионалној иницијативи искључиво због политиканства и политичких предрасуда из ФБиХ", закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана