Постхумно уручена одликовања за 35 борца Војске Републике Српске

Srna
Foto: Agencije

ДЕРВЕНТА- У Дервенти су данас уручена одликовања за 35 погинулих српских бораца, која су им поводом Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске и 15. септембра - Дана погинулих и несталих у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске додијељена указом предсједника Републике Српске.

 

Радојка Смиљић је постхумно одликовање примила за супруга Слободана који је нестао 1995. године на озренско-возућком ратишту када је имао 43 године и којег никада није пронашла и сахранила. Она је истакла да јој уручено признање значи много.

Урош Продић је је примио одликовање за сина Бојана који је погинуо 1994. године на теслићком ратишу. Како је рекао, додијељено признање му значи све, али не помаже јер је остао без сина.

Медаље заслуга за народ члановима породица постхумно одликованих бораца данас су у Центру за културу уручили замјеник градоначелника Дервенте Синиша Јефтић и предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић.

Предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић нагласио је да се ради о најмасовнијој додјели постхумних признања за погинуле борце.

Он је навео да су 33 одликовања додијељена на приједлог Градске борачке организације поводом Видовдана, а два на приједлог Организације породица заробљених, несталих и погинулих поводом 15. септембра - Дана погинулих и несталих.

"Ми смо потпуно свјесни чињенице да породицама које су изгубиле своје најмилије нико и ни на који начин не може да их врати оваквим гестом можемо да умањимо њихову бол, да покажемо поштовање према онима који су нашу слободу и очување Републике Српске платили најскупље", изјавио је Вујичић.

Јевтић је истакао да се Република Српска на овај начин настоји одужити погинулим српским борцима.

"Потребно је да се култура сјећања на погинуле развија, да се не заборави њихова жртва", рекао је Јефтић новинарима. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана