Поштанска марка у част вијека Радио Београда

Танјуг
Поштанска марка у част вијека Радио Београда

БЕОГРАД - Пригодна марка у част стогодишњице Радио Београда данас је представљена на свечаности на којој је министру информисања и телекомуникација Михаилу Јовановићу марку уручио в.д. директора Поште Србије Зоран Ђорђевић.

Пред бројним званицама у Радио Београду, Јовановић је подсјетио да су у његовом ресору поштанска дјелатност и Пошта Србије, која је издала марку, као и информисање под које потпада Радио Београд.

Јовановић је рекао да министарство са Поштом Србије одабире најзначајније догађаје и годишњице из културе или дипломатије при утврђивања плана издавања пригодних марки, које “побуђују велико интересовање филателиста и колекционара широм света”.

Према његовим ријечима, поштанске марке су данас у свијету препознатљиви симболи неке националне културе, а 1. октобра своју 100. годишњицу обележава Радио Београд као “један од симбола наше културе”.

Јовановић је истакао да је тим поводом министарство покренуло иницијативу за издавење нове емисије марака, а Пошта Србије је “припремила лепо и интересантно издање са сликом свима драге и препознатљиве зграде у Хиландарској 2”.
  Напоменувши да је данас “улога Радио Београда у очувању језика, културе и традиције непроцењива”, Јовановић је додао да је то “стогодишњак који не стари”.

“Генерације су одрасле свакодневно слушајући 'Весело вече', 'Време спорта и разоноде' или 'Караван' и драге гласове истакнутих водитеља, који су били гости породица широм нашег простора. Радио Београд у свима нама буди посебне емоције”, нагласио је Јовановић.
  Ђорђевић је рекао да пригодном марком Пошта Србије помаже да у години јубилеја и на тај начин остави траг у будућности “институција која је понос свима нама још од Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца до данас”.

“То је институција уз коју смо сви ми одрасли. Као мали сам слушао са оцем 'Време спорта и разоноде', 'Вести', 'Караван', који је био незаобилазан, ког је мој отац слушао сваког дана и 'Туп туп', док није забрањен. И данас ујутро слушам Београд 1 и будућој супрузи не могу да објасним зашто”, рекао је Ђорђевић.

Према његовим ријечима, Радио Београд “подсећа на родитеље, детињство и срећна времена”.

Директор Радио Београда Милан Недић захвалио се Пошти Србије “на дивној марки”, подсјетивши да су на свечаности изложени и Сретењски ордени које су добили Радио Београд и деији хор “Колибри”, “што је признање за целу Радио-телевизију Србије”.

Нагласивши да то није само јубилеј Радио Београда, него свих електронских медија у Србији, Недић је додао да Радио Београд није музеј, иако је зграда под заштитом као споменик културе, већ се прилагођавају потребама нових слушалаца.

Недић је рекао да поводом јубилеја планирају и документарни  филм о Радио Београду и концерте о на стадиону Ташмајдан и широм Србије, у складу са слоганом “Из века у век”.

Из Поште Србије је истакнуто да је ријеч о изузетно значајном јубилеју и да је током једног века постојања Радио Београд израстао у националну друштвену, културну и медијску установу највишег ранга. 

У октобру 1924. године почета је са радом станица Београд-Раковица, што се рачуна као почетак радиодифузије у Србији.

Емисија пригодних поштанских марака “100 година Радио Београда” израђена је у стручној сарадњи са Радио Београдом, а за умјетничку реализацију био је задужен креатор марака Поште Србије Јакша Влаховић.

НА свечаности је хор “Колибри” извео песме “Еурека” и “Животињски потпури”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана