Пословни форум у Бањалуци: Привредници Српске и Мађарске договарају послове

Анита Јанковић Речевић
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - У Бањалуци је у току Пословни форум којем присуствују бројни домаћи и мађарски привредници с циљем јачања пословних веза и економије двије земље.

Данашњи догађај круна је добрих односа Републике Српске и Мађарске чија је делегација коју предводи премијер те земље Виктор Орбан у дводневној посјети нашој Републици.

Генерални директор мађарске Агенције ХЕПА Габор Јенеи рекао је да су у Бањалуку допутовали представници 24 фирме махом из области енергетике, водопривреде и пољопривреде.

- Ријеч је о компанијама које имају потенцијал за извоз технологије и капитала. У нашој земљи је много предузећа које су заинтересована за привредну сарадњу са Српском. Предвиђам да ће након данашњег постигнутог споразума сарадња наших предузећа кренути у таласима - рекао је Јанеи.

Имре Киш, представник и руководилац фирме “Ките”, која је на тржишту присутна 50 година, каже да им је стечено искуство и капитал у претходним деценијама омогућило да шире пословање у региону.

- У 2020. години смо у БиХ основали ћерку фирму и наш циљ је да трговинско технологијом помогнемо свим привредницима који послују са нама- рекао је Киш.

Потпредсјендик Уније послодаваца Републике Српске и власник компаније “Петропројект” из Братунца Јанко Петровић истакао је да извозе своје производе у висе од 25 земаља међу којима је и Мађарска.

- Овај форум за нас је веома значајан. Настојимо размјенити доста идеја и упознати нових будућих клијената- рекао је Петровић који се захвалио функционерима двију земаља на указаној прилици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана