Послодавци желе да избјегну суд

Данијела Бајић
Послодавци желе да избјегну суд

БАЊАЛУКА - На адресу Агенције за мирно рјешавање радних спорова за девет мјесеци ове године стигло је 387 захтјева, што је нешто више него лани, а по савјет све чешће свраћају и послодавци да би избјегли судско одлучивање.

Према подацима Агенције за мирно рјешавање радих спорова од јануара до краја септембра ове године сви захтјеви су били индивидуални, док је лани у истом периоду запримљено 357 приједлога, од којих су се два односила на колективни процес.

У просјеку поступак мирног рјешавања радног спора траје од 45 до 60 дана, а разлози покретања најчешћи су, како су истакли у агенцији, неисплаћене плате, отказ уговора о раду, трошкови превоза приликом доласка на посао и повратка са посла, јубиларне награде, накнаде штете за неискоришћени годишњи одмор, али и бројна друга права која произлазе из радног односа.

- У посљедњих неколико година број поступака који буду покренути пред овом институцијом у току једне календарске године се креће од 500 до 550. Поступке најчешће покрећу радници, док превентивна улога Агенције све више долази до изражаја са становишта послодаваца, јер они су ти који готово свакодневно траже савјет и помоћ како да поступе у одређеној ситуацији, а да до спора не дође - казала је начелница Одјељења за правне послове мирног рјешавања радних спорова у овој агенцији Јована Борјан Лазута.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић казала је за “Глас Српске” да послодавци и даље доста крше радна права.

У прилог томе, каже она, говоре и извјештаји републичке инспекције, који показују да је у чак 40 одсто извршених контрола утврђено кршење радничких права која су прописана Законом о раду и колективним уговорима.

- Примјера ради радници су нам се жалили да им послодавци ускраћују коришћење свих дана годишњих одмора који им сљедују, као и на рад викендом који није плаћен - казала је Мишићева и додала да радничка права чешће крше приватници, док је у јавном сектору рак-рана уплаћивање доприноса за здравствено осигурање.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић тврди да је рјешавање радних спорова путем надлежне агенција добра ствар за обје стране, јер је суштина да послодавац престане да гријеши, а не да буде кажњен на суду.

- Најчешћи пропусти, када је у питању кршење радних права, су код обрачунавања плате и отпуштања. На крају крајева, ко ради тај и гријеши - казао је Тривић.

Предмети

Јована Борјан Лазута истакла је да су од почетка пословања, тачније јуна 2010. године закључно са 30. септембром ове године арбитри у агенцији ријешили укупно 15.348 предмета, од којих се 15.221 односио на индивидуални, а 127 на колективне радне спорове.

- Од укупног броја окончаних предмета у том периоду око 70 одсто је позитивно ријешених, што подразумијева да је између страна у спору постигнут компромис - казала је Борјан Лазута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана