Послодавци траже мањи "минималац"

ГС
Послодавци траже мањи "минималац"

Унија послодаваца и Привредна комора Републике Српске су упутили иницијативу Влади за суспензију Одлуке о најнижој плати за ову годину која износи 900 марака.

Уколико до тога не дође, тврде они, Република Српска ће се суочити са смањењем броја запослених у привреди, падом продуктивности и конкурентности, растом инфлације и неформалне економије, затварањем предузећа, пресељењем сједишта и дјелатности у ФБиХ, преноси Капитал.

Они поручују да је у јануару настављен тренд смањења обима наруџби из иностранства, да уговори за ову годину још нису закључени, а да спољнотрговински партнери не прихватају било какву опцију повећања цијена.

“Многи најављују пребацивање пословања у Федерацију БиХ или друге земље у окружењу због погоршања услова пословања”, саопшили су они.

Наводе да је најнижа плата у Републици Српској 460 евра, док је у другом ентитету 316 евра, у Србији 404 евра, Црној Гори 450 евра.

“Заједнички став Уније и Коморе је да се још увијек могу спријечити катастрофалне посљедице које пријете нашој економији, али да је неопходно промптно дјеловати и суспендовати примјену Одлуке о најнижој плати,  до припреме промјена у законском оквиру које ће допринијети смањењу оптерећања на привреду, повећању примања запослених и повећању јавних прихода”, саопштено је из пословне заједнице.

Такође, један од њихових приједлога је одржавање састанка у најкраћем року са предсједником Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана