Послије четири године поново активна комисија за сарадњу са Унеском

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО - Комисија за сарадњу БиХ са Унеском, послије четири године паузе, одржала је конститутивну сједницу у Сарајеву, чиме су створени услови за реализацију бројних пројеката.

Предсједник Комисије је министар цивилних послова у Савјету министара Дубравка Бошњак, а чланови, њих 19, именовани су на приједлог министарстава са нивоа БиХ и ентитета надлежних за питања из домена рада Унеска.

Комисија је савјетодавно тијело Савјета министара, а њена улога је разматрање питања међународне сарадње БиХ и Унеска у областима образовања, науке, културе и информисања.

Такође, врши размјену искустава и знања у овим областима, те упознаје институције и организације у земљи са циљевима и активностима Унеска, саопштено је из Министарства цивилних послова у Савјету министара.

Посебна пажња посвећује се очувању и промоцији добара под заштитом Унеска, те припреми номинација за Листу свјетске баштине, Репрезентативну листу нематеријалне баштине човјечанства, Међународни регистар “Памћење свијета” и друго.

Унеско је у протеклом периоду пружао значајну подршку БиХ реализацијом бројних пројеката и активности.

Основни модалитет сарадње и комуникације са овом организацијом грађани и организације из БиХ могу остварити путем Комисије за Унеско БиХ.

Успјешна реализација Унеско програма и активности у БиХ олакшана је постојањем Регионалне канцеларије ове организације у Венецији и канцеларијом у Сарајеву, са којом Комисија за Унеско БиХ остварује јако добру сарадњу, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана