Поскупљена погоршала стандард радника

Srna
Foto: Srna

СРЕБРЕНИЦА - Материјални положај радника металске индустрије и рударства нагло је погоршан након глобалне кризе изазване сукобом у Украјини, која је довела до великих поскупљења животних намирница, али и сировина за производњу, изјавио је данас предсједник овог синдиката Раденко Смиљанић.

На данашњој сједници Републичког одбора Гранског синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске у Сребреници анализирано је стање и положај радника у овим дјелатностима и њихов стандард након поскупљења.

Смиљанић је за Срну најавио да ће Синдикат ускоро тражити разговоре са послодавцима и Владом Републике Српске о повећању плата јер су се радни из ових области нашли у незавидном положају.

"Ово је нагли удар на стандард запослених. Неконтролисан раст цијена основних животних намирница у посљедњих мјесец дана ослабио је платежну моћ радника доводећи многе у незавидан положај", сматра Смиљанић.

Он указује да поскупљење сировина изазива поремећаје у привреди и да ће бити неопходно тражити нова рјешења.

Повјереник Савеза синдиката Републике Српске за Сребреницу и Братунац Милан Јовановић рекао је да је 250 радника из братуначких и сребреничких фирми укључено у Грански синдикат металске индустрије и рударства, у којем су и запослени из зворничке "Алумине", те да су сви погођени наглим растом цијена основних потрепштина, као и цијена уопште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана