Посао у родном граду дражи од престижних катедри

ГС
Посао у родном граду дражи од престижних катедри

СРБАЦ - Да би тек свршени љекар постао добар стручњак, потребно је да прво савлада општу праксу како би имао квалитетан приступ пацијенту и створио темељ за будуће усавршавање, а сматрам да сам запошљавањем у србачком Дому здравља, који је установа примарног нивоа, направио прави избор.

Овако своју причу започиње доктор медицине Огњен Крчмар (24) из Српца који је дипломирао у априлу ове године на Медицинском факултету у Београду као један од најбољих студената, са просјечном оцјеном 9,83.

И поред бројних понуда, Крчмар је одлучио да први ангажман пронађе у родном граду и тако стекне потребно искуство за будуће животне и радне изазове. 

- Неколико професора ми је поручило да се јавим на њихову катедру након завршетка факултета, а имао сам и понуду директора Института за јавно здравство Републике Српске да радим у гранама медицине као што су епидемиологија, микробиологија, хигијена са медицинском екологијом или социјална медицина. Ипак, осјећам да бих се боље остварио уколико бих имао директан контакт са пацијентима у рјешавању клиничких стања, због чега сам изабрао Службу хитне помоћи у Српцу - рекао је Крчмар.

Додаје да је у неколико наврата долазио у србачки Дом здравља како би стекао што више искуства, а од 1. августа је запослен на неодређено вријеме.

- Директор Дома здравља Мирко Стојић позвао ме на разговор како бисмо се договорили о мом будућем ангажману. Објаснио ми је на који начин је организована здравствена заштита на подручју наше општине, као и којим ресурсима располажу. Прошао сам начин рада у хитној помоћи и породичној медицини, упознао техничке и административне процедуре, као и колектив, који ме добро прихватио - истакао је Крчмар.

Да се ради о перспективном младом стручњаку, потврђују и његова научна истраживања која је препознала и наградила академска заједница у Србији, а дио њих је представљен на међународним конгресима и одабран за објаву у стручним часописима на тему шећерне болести, хуманог папилома вируса и јавног здравља.

Већ двије године ангажован је у Антидопинг агенцији Србије као допинг контролор и антидопинг едукатор, а лани је завршио обуку за интернационалног допинг контролора.

- Остајем и даље активан на овом пољу, с тим да више нећу ићи на кућне адресе спортиста, већ ћу бити ангажован само на великим такмичењима, тако да ће ми термини бити унапријед познати и моћи ћу то да ускладим са послом у Дому здравља - рекао је Крчмар.

Вјетар у леђа давали су му Фонд “Др Милан Јелић” и општина Србац који су му стипендијама олакшали студије, а добијао је и стипендију за изузетно надарене студенте од Министарства просвете Србије и приватне клинике “Реа Медика”.

- Имам у плану наставак образовања, а заинтересован сам за специјалистичке студије интерне медицине, посебно за ендокрини систем, а по завршетку докторских студија једна од опција је и бављење науком и рад на факултету - рекао је Крчмар.

Скрипта

Огњен Крчмар је током студија написао неколико скрипата које користе многи студенти приликом учења, а занимљиво је да га највећи број њих препознаје по скриптама из фармакологије.

- Чак сам добио информације да студенти медицине из Ниша и Новог Сада увелико користе та скрипта као допуну стандардној литератури, а оно што је можда најзанимљивије јесте да сам их назвао “Србац фармакологија” и људи веома често мисле да ми је Србац заправо надимак - каже Огњен. 

Активизам

Огњен Крчмар је проглашен за ученика генерације Центра средњих школа “Петар Кочић” у Српцу, гдје је био и предсједник Савјета ученика, а четири године је био активан волонтер Црвеног крста. Био је активан и у невладином сектору, а током основне и средње школе бавио се литерарним писањем. Припала му је и награда “Др Зорана Пенезић” коју је добио од факултета за рад на пољу интерне медицине, као и Светосавска награда у Српцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана