Посао након дипломе свима који хоће да раде

Анита Јанковић Речевић
Посао након дипломе свима који хоће да раде

БАЊАЛУКА - Сарадња средњих школа и привреде кроз процес дуалног образовања, иако још у повоју, показала се као добра идеја јер су предузећа у којима су ученици похађали практичну наставу на тај начин обезбиједила себи бар дио пријеко потребног кадра, што је у условима свеопштег недостатка радне снаге домаћим послодавцима и те­ како значајно.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић за “Глас” каже да су искуства у примјени система дуалног образовања различита, али да је дало више позитивних искустава.

- Привреда већ годинама настоји да са ресорним министарством и средњим школама, које су исказале интерес, формира нова занимања која су неопходна тржишту рада. Више школа је исказало интерес према привреди, увођена су одређена занимања и много је позитивних примјера гдје су ученици добили запослење у предузећима гдје су обављали праксу. Већина дјеце која су жељела посао су и запослена - рекао је Рачић и додао да је проблем што за поједине образовне профиле за којима домаћа економија вапи ђаци нису исказали занимање. 

Он сматра да се на процесу дуалног образовања мора радити још много, да је неопходно далеко више промовисати потребна занимања, као и то да компаније које су исказале интерес буду носиоци практичне наставе за ученике.

- Неопходно је укључити још већи број локалних заједница у Српској, школа и предузећа - казао је Рачић.

И предсједник Уније послодаваца РС Саша Тривић сматра да се мора још много радити на процесу дуалног образовања.

- Видљивих помака и те како има, али највећи проблем јесте незаинтересованост дјеце да уче и раде. Имали смо случајева да дјеца након завршетка уопште нису жељела остати у предузећима гдје су обављала праксу јер једноставно не желе да раде. Данас када влада општа помама за радницима сваки ученик који је вриједан и жели да ради добиће посао - тврди Тривић и додаје да проблем није у послодавцима.

С друге стране, један читалац из Приједора тврди супротно. У и-мејлу који је послао на редакцију “Гласа” наводи да ученици који су се школовали за занимање алатничар у Машинској школи у Приједору нису добили посао у фирми “Колектор”, гдје су обављали практичну наставу.

Читалац тврди да је један од ученика поменутог смјера, након стицања дипломе, поднио молбу за посао те да су му у том предузећу рекли да тренутно немају потребу за кадром алатничара. 

Директор приједорске Машинске школе Борислав Којић за “Глас” објашњава да предузећа у којима ученици обављају праксу немају формално-правну обавезу да приме у радни однос ђаке након стицања дипломе.

- Фирма “Колектор” је свијетли примјер односа према ученицима и школи. У оквиру предузећа опремили су тренинг центар за праксу ученика, а набавили су и телевизор и лаптоп како би ђаци у школи што квалитетније реализовали наставу. Ученицима који су код њих обављали праксу редовно су плаћали накнаде по уговору о дуалном образовању и свима су уплатили по 70 КМ за матурско вече. По завршетку практичне наставе организовали су и коктел за ђаке и свима понудили запослење. Од 15 ученика који су били на пракси шесторо је исказало интерес да ради - тврди Којић и додаје да је дио ђака исказао интересовање за наставак школовања, док дио планира да оде у иностранство.

Он је навео да нико од дјеце која су се јавила поменутом предузећу није доставио папире неопходне за запослење.

- Ђацима су прошле седмице подијељена свједочанства и сигурно су жељели мало да предахну од обавеза. Очекујемо да ће се ученици јавити у наредним седмицама и да ће добити посао. И у идућој школској години дио наших ученика обављаће праксу у “Колектору” - рекао је Којић.

Споразум

Представници Министарства просвјете и културе РС, Привредне коморе и Уније удружења послодаваца РС потписали су у мају 2019. године споразум о сарадњи у оквиру пројекта “Унапређење практичне наставе у средњем стручном образовању” који је средњошколцима омогућио плаћену праксу и запошљавање. Тада је речено да је кадар најпотребнији за металну, дрвопрерађивачку и текстилну индустрију које су носиоци привредног развоја Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана