Породице и мали умјетници јуришају ка заједничком циљу у акцији "С љубављу храбрим срцима": Возила отварају страницу квалитетнијег живота

Милијана Латиновић
Породице и мали умјетници јуришају ка заједничком циљу у акцији "С љубављу храбрим срцима": Возила отварају страницу квалитетнијег живота

БАЊАЛУКА - Куповином возила нећемо обезбиједити само превоз нашим дјевојчицама и дјечацима од једног до другог мјеста, тиме стварамо могућност избора и отварамо нову страницу квалитетнијег живота у оковима љубави.

Тим ријечима је за "Глас Српске" генерални секретар Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима РС (МеНеРаЛи) Госпава Рађен Радић почела причу о значају овогодишње хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима", коју организују под покровитељством предсједнице РС Жељке Цвијановић, а чији је циљ обезбјеђење новца за куповину возила за 33 удружења у оквиру савеза.

Она је казала да ће обезбјеђењем возила дјеци бити омогућена укљученост у друштвени живот, а породице ће добити прилику да буду самосталне.

- Стварамо могућност избора активности које им раније нису биле доступне, било да је ријеч о одласку на лијечење или дружење. Осим тога, обезбиједићемо квалитетнији живот родитељима, уколико дијете има превоз да борави у дневном центру, они ће добити прилику да раде. Наше породице биће видљивије у заједници - казала је Рађен Радић. Истакла је да је куповина возила тек први велики корак ка бројним могућностима. Увјерена да ће у данима и мјесецима који долазе ово бити велика прича која ће улити наду породицама и измамити осмијехе на лица најмлађих, Рађен Радић је у име свих породица изразила велику захвалност медијима који прате и подржавају ову акцију и тиме дају свој допринос.

- Медији су наш мост преко којег стижемо до очију и ушију јавности - нагласила је она. Ријечи подршке, љубави и наде у боље сутра свакако не долазе по функцији коју обавља већ из срца мајке која је са својим Николом прошла сву ту борбу.

- Мој Никола више, нажалост, није с нама. Петнаест и по година чинио је наш живот богатијим. Иако њега више нема, оно што смо прошли мотивисало ме је да наставим ову борбу за унапређење живота дјеце са потешкоћама. Наши одласци код љекара били су изузетно тешки. Супруг је морао да ради, била сам у ситуацији да једним оком гледам куда возим, другим у њега. Зато је значајно да онда када вам затреба имате могућност да позовете некога да вас превезе. Ниједан наш аутомобил није био прилагођен колицима па сам га и по 500 метара носила на рукама - испричала је ова храбра мајка, којој су данас највећа подршка и снага њени кћерка и син.

Рађен Радић је казала да оно што свако од нас може да учини јесте да олакша свакодневицу породицама које бију највеће битке и да разумијевањем и подршком обогатимо њихов живот.

Ка остварењу тог циља, заједно са породицама, јуриша армија малих умјетника из цијеле Српске. Међу њима су и малишани из вртића "Пчелица Маја" из Новог Града. Директорица вртића Радмила Јапунџа казала је за "Глас" да им је велико задовољство што су изабрани да буду дио најхуманије акције у Српској.

- Дјечица су пјевала, цртала и на тај начин послала поруку љубави и подршке другарима. Значај нашег учешћа је још већи, јер и ми имамо другаре са потешкоћама у развоју и на овај начин и њима шаљемо поруку да нису сами - казала је Јапунџа.

Солидарност и подршка најмлађим борцима стижу и из Музичке школе "Корнелије Станковић" из Угљевика. Виртуози на хармоникама загријаће срца публике, која ће их путем телевизијске емисије гледати 26. децембра.

- Велика је част други пут бити дио ове хумане приче. Надам се да ћемо са осталим учесницима мотивисати све људе добре боље да обезбиједе подршку за најмлађе - рекао је директор школе Славиша Перић, нагласивши да ће се представити традиционалним колом и обрадом пјесме "Јовано, Јованке".

Хуманитарни број

Да би било сакупљено што више новца за куповину возила до 31. децембра активан је "м:телов" хуманитарни број 1411, а сви који позову донирају једну марку. Осим тога, Министарство финансија РС отворило је рачун посебних намјена "С љубављу храбрим срцима" број 571-010-00002700-15 код Комерцијалне банке Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана