Пореска управа подсјећа обвезнике да истиче рок за подношење годишњих пријава

Милијана Латиновић
Foto: Архива

 БАЊАЛУКА – Рок за подношење годишњих пореских пријава за прошлу и ову годину, а које је могуће поднијети и електронским путем истиче 31. марта, навели су у Пореској управи Републике Српске.

У овој Управи истичу да када је ријеч о физичким лицима, 31. марта истиче рок за подношење годишње пореске пријаве за порез на доходак за 2021. годину, затим годишње пријаве пореза по одбитку за 2021. годину, коју подносе носиоци комерцијалних и некомерцијалних породичних пољопривредних газдинстава, те пријаве за регистровано оружје за ову годину.

- За предузетнике, 31. марта истиче рок за подношење годишње пореске пријаве за порез на доходак за 2021. годину, годишње пореске пријаве за малог предузетника која се подноси само ако у 2021. години нису поднесене мјесечне пријаве за малог предузетника и/или је у тој години пријављен порез мањи од 600 КМ, те годишње пријаве за посебну републичку таксу за ову годину – појаснили су у Пореској управи.

Када је ријеч о правним лицима, додају у Пореској управи, пословне јединице правних лица из ФБиХ, те страна правна лица са сталним мјестом пословања, 31. марта истиче рок за подношење годишње пореске пријаве за порез на добит за протеклу годину, затим годишње пријаве контролисаних трансакција са повезаним лицима за 2021. годину, коју подносе порески обвезници чији укупан износ контролисаних трансакција у тој години прелази 700.000 КМ, те пријаве за регистровано оружје за ову годину.

Више информација о роковима за подношење пореских пријава и роковима за плаћање обавеза, обвезници могу пронаћи у Пореском календару за 2022. годину, а који је објављен на интернет страници Пореске управе РС у рубрикама за физичка, правна лица и предузетнике.

- Позивамо пореске обвезнике да поштују законом прописане рокове, те да на вријеме подносе пореске пријаве, али и да у задатим роковима плате законски прописане обавезе и на тај начин избјегну евентуалне санкције због пропуштања рокова - навели су у Пореској управи РС и додали да циљ није кажњавање обвезника, него да Пореска управа буде сервис који ће им увијек бити на услузи и помоћи да једноставније изврше своје обавезе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана