Пораст насиља у породици

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БАЊАЛУКА - На подручују Полицијске управе Бањалука евидентан је пораст броја кривичних дјела насиља у породици, а један од разлога је пандемија вируса корона, рекао је шеф Одсјека за крвне и сексуалне деликте у Полицијској управи Синиша Којнић.

Којнић је подсјетио да је прошле године дошло до измјена законских рјешења, којима је насиље у породици постало кривично дјело.

Према његовим ријечима, Полицијска управа континуирано ради на превенцији насиља над женама и сарађује са свим надлежним институцијама и организацијама.

"Припремамо квалитетну уличну кампању коју ћемо спроводити са невладиним сектором, а која има за циљ да оснажи жене да пријаве насиље", рекао је Којнић новинарима у Бањалуци, гдје је одржан састанак представника надлежних институција поводом кампање "16 дана активизма против родно заснованог насиља".

Начелник Клинике за психијатрију Универзитетског клиничког центра Нера Зивлак Радуловић истакла је да је веома важно да се донесу одговарајући закони и протоколи за поступање у случају насиља у породици, али да је најважније да се што више јавно говори о овој проблематици.

"Од кључног значаја је да жене схвате да смо ми одређени актери који желимо помоћи у таквој ситуацији. Кад је у питању наша установа, циљ је да се жртве оснаже, да разговарамо, да им се пружи психолошка подршка, али и да им се помогне у смислу рада са њиховим насилним супружником", навела је Радуловићева.

Састанку су присуствовали и представници Окружног јавног тужилаштва, Центра за социјални рад Бањалука, Фондације "Удружене жене", Сигурне куће, те Мреже жена Министарства унутрашњих послова. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана