Поранила берба грожђа у Српској

Независне
Поранила берба грожђа у Српској

БАЊАЛУКА, ТРЕБИЊЕ - Овогодишња берба грожђа у Српској је почела раније него иначе, а винари истичу да имају одличан квалитет рода и нешто мање приносе, те кажу да ће од бербе имати врхунска вина.

Берба грожђа је ове године почела најраније у посљедњих десет година, јер су високе температуре током љетних мјесеци утицале да дође до бржег сазријевања.

Радован Вукоје, власник Винарије "Вукоје" из Требиња, за "Независне новине" истиче да је берба грожђа почела, да је квалитет одличан, те да очекују ове године јако добра вина.

"Што се тиче приноса, ове године ће бити мањи за неких 10 одсто него ранијих година, али опет не толико ниско у односу каква је суша била", казао је Вукоје и истакао да је сушно вријеме допринијело да квалитет грожђа ове године буде изузетно добар.

"Све у свему, јако добра година за винаре", рекао је Вукоје.

Додао је да винари ове године нису имали никаквих болести у виноградима.

"Имали смо добро прољеће, вегетација је била веома добра и берба је ове године раније, тако да је род врхунског квалитета", закључио је Вукоје.

Да је у неким виноградима берба већ завршена, истакла је и Маријана Јунгић, директорица Винарије "Јунгић" из Челинца.

"Слична ситуација је и код нас као и у Херцеговини и региону, тако да су високе температуре допринијеле томе да имамо добар квалитет грожђа, али приноси су ове године мањи, тако да вјерујемо да ћемо из ове бербе имати јако добра, квалитетна и врхунска вина", казала је Јунгићева.

Да је већ берба неких сорти грожђа завршена, рекао је и Предраг Панић, власник Винарије "Подрум Панић" из Козарске Дубице, те додао да је за бербу остало још нешто касних сорти црног грожђа.

"Година је ранија, било је јако пуно сунчаних дана, нешто је мање приноса, али је квалитет неспоран", казао је Панић и истакао да у посљедњих 10 година берба грожђа није почела раније.

Да произвођачи грожђа из Српске ове године могу да буду задовољни и приносима, али и квалитетом, сматра и Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске.

"Винарима је ова година ишла наруку. Прољетос су имали доста падавина, све до половине шестог мјесеца, што је одговарало да зрно грожђа ове године буде далеко крупније и доста квалитетније", казао је Дојчиновић.

Додао је да је јако топло љето утицало да грожђе садржи висок проценат шећера, те је изузетно слатко.

"Грожђе годинама није било слађе и боље, тако да ће мање приносе винари надомјестити добрим квалитетом", казао је Дојчиновић.

Појаснио је да ће сигурно и произвођачи и кад грожђе оде у прераду, имати доста квалитетнији финални производ.

"Тако да ће и вино бити врхунског квалитета, а за добар квалитет увијек има тржишта и увијек је добра цијена", казао је Дојчиновић.

Како је рекао, произвођачи овог воћа могу да буду задовољни, јер су имали једну од бољих година.

"Уназад 20 година нисмо имали овако добар квалитет свих сорти грожђа", закључио је Дојчиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана